Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плаж от 595 кв. м в Кабакум-север край Варна изчезна от крайбрежието на местността. По кадастралния план същият е преместен с метри в морето, а на брега остава терен, удобен за строителство. Междувременно на границата от „глътналия вода” плаж бяха построени лъскава кооперация и плажно заведение.

Припомняме, че по закон всяка плажна ивица е изключителна държавна собственост с изключение на въпросната въпреки очевидния пясък. Пак според нея се определят морските граници на държавата и прилежащите териториални води.

„Преместването” на плажа под вода е станало след изкарването на въпросните близо 600 кв. м от държавната собственост и те са превърнати в публична общинска собственост.

Наша проверка установява, че до 1997 г. във всички стари скици плажът на Кабакум-север стига до границата на хотел „Журналист”. Тоест обхваща и терена, върху който е построена кооперацията.

Факт до 1997 г.: скицата ясно показва, че военният бункер и заобикалящите го имоти граничат с плаж, а той - с море.

Във времето става ясно, че за плажа Кабакум-север има и акт за изключителна държавна собственост и според него той граничи с хотел “Журналист”. В по-късно изработени скици от пясъка е отделен парцел – собственост на община Варна.

Според експерти това е първата стъпка в узаконяването на постройката върху него.

Изненада: пясъкът се е превърнал в общинска собственост

От новата скица е ясно, че без да знае и без да иска, община Варна, е придобила собствена плажна ивица в Кабакум. На нея е нанесена постройка, която представлява ресторант на брега на морето. Вижда се все още и бункер от Втората световна война, който е на брега на морето, но вече не е в самостоятелен парцел.

С деактуването на изключителната държавна собственост пясъкът се дели между частните заведения и жилищна сграда. Плажът съществува по кадастрална карта, но вече е преместен “под вода”.