Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На къмпинг “Юг” има тенискорт на плажа.
На къмпинг “Юг” има тенискорт на плажа.

Спряха строежа върху дюни на къмпинг “Юг” и в Несебър

 

Случаят от къмпинг "Смокиня" не е първият за посегателство на дюни по Българското Черноморие.

През 2015 г. гръмна скандал със строителство върху пясъчни образувания на къмпинг "Юг", пред хотел "Морско конче", а две години преди това

"Дюнигейт" в Несебър разтърси държавата

За разлика от сега обаче нещата не опираха до една инфантилна прищявка на частник за разрушаване на дюни, за да му се разкрие гледка към морето пред караваната, а за строителство на вилно селище и голям жилищен комплекс.

Инвеститор на проекта на къмпинг "Юг" бе

наемателят на

плажа и собственик

на хотел

“Морско конче”

зад него. Компанията ИФ "Фаворит" чрез дъщерната си фирма "Лазурно море" АД бе получила всички необходими разрешителни за изграждане на луксозни вили на площ от 1173 кв. м, които според кмета на Царево Георги Лапчев попадаха върху дюни.

Бетонните основи

за две от вилите

бяха излети,

но морският градоначалник издаде заповед за премахването им.

По случая тогава се появиха две експертизи. Едната - на БАН от 2015 г., твърдеше, че те са пясъчни образувания. Като доказателство се посочваше

характерна растителност,

която вирее по тях

По-късно обаче Институтът по океанология оспори твърдението на ботаниците от академията и излезе със становище, че теренът под бунгалата не е "сиви пясъчни дюни". Мотивът в полза на инвеститора, че може да строи върху терена, бе, че това не са дюни, а дюнни местообитания.

“Пясъците не представляват

дюни по смисъла

на закона,

тъй като при тяхното формиране не е участвал вятърът, каквото е легалното определение. Пясъците, върху които е разположен къмпинг "Юг", са с наслаги с плейстоценска възраст, разположени върху Карангатска морска тераса, което ги отличава от дюните, чието формиране по българското крайбрежие е започнало през късния холоцен преди около 3000 години", четем в мотивите на съда.

Въпреки решението в полза на инвеститора той загуби интерес и в крайна сметка луксозни вили така и не се появиха пред "Морско конче" на къмпинг "Юг".

Намесата на съда спря друго посегателство върху дюни. Случаят, придобил известност като "Дюнигейт", гръмна в последните часове на 2012 г. в Несебър, когато бяха

разорани пясъци в защитената зона “Ахелой - Равда - Несебър”

за бъдещо строителство в частен имот в местността Кокала върху 29 дка. Инвеститорите "Сле груп" си бяха харесали терен до сегашния квартал "Черно море", където искаха да градят жилищни кооперации с паркинг на метри от морето. Експертиза на БАН обаче доказа, че парцелът попада върху 3 вида дюни.

Как впоследствие дюните попаднаха в специализираните карти, четете в хартиеното издание.