Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имотните агенции вече отчитат намаляване на броя на запитванията за нови имоти.
Имотните агенции вече отчитат намаляване на броя на запитванията за нови имоти.

Банките трябвало да са консервативни при кредитирането. Те: Такива сме

Спад на запитванията за покупка на имот в края на 2018 г. отчитат брокери

Бумът на кредитирането от 2018 г., свързан с ниските лихви, ръста на икономиката, на доходите и конкуренцията между банките, носят увеличаващи се рискове.

Това предупреждение е записано в последното издание на БНБ “Банките в България”, което оценява сектора към септември 2018 г.

Преките рискове са свързани с очакванията за наближаваща рецесия и предстоящо повишаване на лихвените нива. Косвените пък са свързани с външни шокове от спад на икономическата активност в еврозоната, Брекзит, търговската война САЩ - Китай и САЩ- Русия.

Най-високи са опасностите при ипотечните заеми, които са дългосрочни и при които ръстът през миналата година бе най-голям - близо 10%.

Към септември

заемите са с

1,4 млрд. лв.,

или с 12,6%

ръст спрямо септември 2017 г., а общият им размер е над 60,3 млрд. лв., отбелязват от централната банка. За предпоследното тримесечие на 2018 г. заемите за граждани са с 375 млн. лв. повече, фирмените с 537 млн. лв., а за други финансови предприятия - с 414 млн. л

3,4 млрд.лв. е нетният размер на необслужваните кредити, което е 4,1% от всички нетни заеми, отбелязват от централната банка. Капиталът на банковата система покрива изцяло техния размер. Въпреки това от БНБ препоръчват на банките

да спазват

консервативни

кредитни

стандарти

Причините са две - делът им все още е над средния за ЕС, а при някои кредитни институции високите стойности са съчетани и с по-ниско от средното за системата покритие с обезценка.

През септември м.г. БНБ обяви, че ще увеличи до 0,5% антицикличния буфер. Това означава, че за всеки заем се отделят по 0,5% като резерв. Намерението бе увеличението да влезе в сила от октомври т.г. Впоследствие срокът бе изтеглен за януари, а за 10 банки той бе вдигнат до 0,75%. От анализа става ясно, че

планът на БНБ е

размерът му да

се вдигне до 1%

от 2020 г. В края на септември м.г. общата натрупана обезценка в банковата система бе 4,6 млрд. лв.

Общите активи на банките достигат 103,2 млрд., като през третото тримесечие на м.г. са се увеличили с 3,1 млрд. лв.

Въпреки ниските лихви по депозити, които са близо до нулата, спестяванията растат - към септември те са с 2,4 млрд. лв. повече в сравнение със септември 2017 г. и достигат до 88,6 млрд. лв. От БНБ очакват

свиване на

разликата

при лихвите

по депозити

и кредити

Ръстът на жилищните заеми има принос в увеличаване цените на имотите, което стимулира търсенето на още кредити за покупка, предупреждават централните банкери.

Адаптираме кредитните си стандарти, те са достатъчно консервативни, така че да не допускат прекомерно и неразумно отпускане на заеми, което да застраши системата, коментираха от Асоциацията на банките.

Във вторник една от имотните агенции - Arco Real Estate, отчете 7,1% спад в броя на запитванията за покупка на имот през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо предходното. Според брокерите ръстът на цените на имотите през 2018 г. е бил с 6,3% по-нисък от предходната година. В началото на 2018 г. той бе стигнал до 8,5% и това поставяше България на 10-о място в ЕС, а в края на годината страната ни отстъпи на 12-о място.