Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИСТОРИЯ: Свилен Нейков може да стане първият министър от модерното време, който е построил най-голямата зала и стадион в България.
ИСТОРИЯ: Свилен Нейков може да стане първият министър от модерното време, който е построил най-голямата зала и стадион в България.

 

 

Строителството на новия национален стадион ще започне най-рано през 2012 г., а не както премиерът Бойко Борисов обяви - през 2011 г.
До подобно становище стигнаха специалисти от сектора, които са запознати с процедурните изисквания за мащабния проект.

От Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) признаха, че документацията по въпроса е огромна и все още

има доста неизвестни

около началото на грандиозното съоръжение. Проучване на "168 часа" показа, че националният отбор на България и софийските клубове, които участват в европейските клубни турнири, могат да играят своите мачове на стадион "Васил Левски" и "Герена".

Премиерът Бойко Борисов и министър Свилен Нейков се изказаха неподготвени, че от 2012 г. ФИФА и УЕФА въвеждат правило, според което домакини на международни мачове могат да бъдат само съоръжения с 80% покритие. В официалните документи на двете организации никъде не фигурира подобно ултимативно задължение.

Към днешна дата


не е ясно дори и къде ще бъде издигнато новото съоръжение.

"Непрекъснато се правят срещи с главния архитект на столицата Петър Диков за възможния терен, където да бъде построен стадионът - признаха от Министерството на спорта. - Почти сигурно е, че мястото ще бъде квартал "Враждебна"."
В процеса са впрегнати няколко институции - Министерството на спорта, Столична община, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите. Към момента принципалът на бъдещия обект - МФВС, няма готовност за стартиране на процедура за

архитектурен проект

и изпълнение.

"Подготвяме необходимата документация за задължителните конкурси - допълниха от МФВС. - Ще се търси публично-частно партньорство за финансирането."
Държавата има възможност да предостави едва 30%, или около 40 млн. лв. от очакваните разходи по строежа. Останалите пари ще се търсят от инвеститори. Кандидатите ще получат земя и възможност за построяване на бизнес парк и хотел в замяна на техния дял от финансирането.

Фаворит за изпълнението

на проекта е "Главболгарстрой". Компанията в момента работи с пълния си капацитет върху строежа на многофункционалната спортна зала на 4-ти км.

"Със сигурност ще участваме в конкурса за стадиона - коментира главният изпълнителен директор на "Главболгарстрой" Павел Калистратов. - Ние сме
единствената фирма
в България, която е правила подобни обекти у нас. Проектът е грандиозен и може да се осъществи, ако се подсигурят финанси и терен. Вярвам, че щом премиерът се е заел, ще се намерят пари."

Бойко Борисов взе активно участие и в пазарлъка покрай многофункционалната спортна зала.

Конкурсът

за нейния строеж беше спечелен от "Главболгарстрой", а сумата за завършване на комплекса с капацитет 12 хил. зрители беше 107,6 млн. лв. Впоследствие цената падна на 90 млн. лв.

"Искаме да свържем с директен път новата зала и бъдещия стадион - коментираха от спортното министерство. - Ще се вложат доста пари в пътната инфраструктура. От Столична община
са отделили 2 млн. лв.
за преустройство на възлите около залата на 4-ти км. Предвижда се пространството между платната по булевард "Асен Йорданов" да бъде премахнато. Ще има пешеходни и велоалеи в посока сградите на БАН. Разглежда се построяването на многоетажен паркинг."

Павел Калистратов допълни, че в момента външният строеж и покривът на залата са на 100% приключили, което позволява пълноценна работа отвътре при зимни условия.
"С два месеца изпреварваме графика, но няма как да открием залата преди 1 август, защото ни предстоят изпитания на 29 различни системи, които трябва да заработят едновременно", призна главният изпълнителен директор на "Главболгарстрой".



Тервел Златев: Не е задължително 80% покритие

Началникът на кабинета на Борислав Михайлов в БФС - Тервел Златев, е специалистът, който е запознат с последните изисквания на УЕФА и ФИФА за провеждане на футболни мачове. Потърсихме неговото мнение за твърденията на Бойко Борисов и Свилен Нейков, че България може да остане без лицензиран стадион, на който да се провеждат мачове от световни или европейски квалификации.
- Г-н Златев, наистина ли може да останем без стадион за квалификационни мачове или срещи от европейските клубни турнири?
- Ако това правило бъде изпълнявано, половината държави в Европа няма къде да играят мачове. Страни като Албания, Македония, Словакия и тези от бившия съветски блок не разполагат с 80% покрит стадион. Това изискване на УЕФА касае най-вече домакинството на финал от Шампионската лига или Лига "Европа". Дори на световното първенство се видя, че не всички стадиони са закрити.
- Значи няма подобно изискване в УЕФА от 2012 г.?
- Стадионите в България са строени преди доста години. УЕФА прави компромиси, защото не е лесно да се покрият подобни съоръжения. Щом ще строим нов стадион, трябва да го покрием, за да изпълним максималните условия. Надали бихме могли да кандидатстваме за финал на Шампионската лига, но защо не за финал на Лига "Европа".

Тервел Златев
Тервел Златев
Павел Калистратов
Павел Калистратов