Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 92 г. летецът Янко Янков от Синеморец пак ще спасява богоявленския кръст Бай Янко на Богоявление миналата година.

Селото празнува по

стар стил на 19 януари

Въпреки преклонната си възраст - 92 години, бившият военен пилот Янко Янков от Синеморец отново ще скочи в леденото море на 19 януари, за да спаси богоявленския кръст. Селото празнува по стар стил, а ритуалът е възстановен през 2015 г. след 67-годишно прекъсване и с усилията на неколцина местни жители, сред които някогашният пилот.

“Вече тече трескава подготовка, нямам никакво колебание, ще скоча. Какво ми е на възрастта? За тая работа няма граници”, казва жилавият авиатор. В селото обаче са наложили неписано правило заради него и то е да няма участници над 92-годишна възраст. Ако го спазят, това е последният шанс за Янко. Той не иска и да чуе за подобна забрана и отсега заявява, че ако е добре, ще скача и догодина.

През 2018 г. обаче бившият летец загубил големия си син, който бе лекар в Царево и лично подготвяше баща си за ритуала на Богоявление. “Преди самото влизане в морето синът ми ме разтриваше с мас от горе до долу. Случи ми се най-лошото, загубих го”, каза пред “24 часа” бай Янко. Въпреки личната загуба той няма да се откаже от спасяването на кръста. Традиционно е поканил и високи гости - президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание. От миналата година бай Янко има и друга мисия и тя е да доведе папата в Синеморец на Богоявление.

Идеята му дошла от посланието на папа Франциск да не се издигат стени, а да се строят мостове. Като председател на инициативния комитет за възстановяването на богоявленския ритуал Янко Янков изпратил още миналата година покана до апостолическия нунций в България Н.В.Пр. монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

“Присъствието на папа Франциск на този ритуал ще означава, че той приема идеята и че първият и най-важен мост е хвърлен”, убеден е бай Янко.