Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варна се оказва преди София в световна класация за качеството на живот, която се изготвя два пъти годишно от сайта Numbeo.com. Той подрежда общо 226 града по света по 9 критерия, като оценките се правят от потребителите на сайта.

Според общата оценка столицата ни е на 159-о място пред градове като Будапеща, Букурещ, Белград, Рим и др. Варна е на 141-о място.

София има много прилични резултати за трафика заради сравнително малкия престой в задръствания, по цени на стоките и на имотите. По някои от тези критерии тя се класира дори на 25-о и 30-о място. Добри са резултатите на София и за качеството на здравеопазването и сигурността. Това, което дърпа резултата ѝ надолу, е замърсеността на въздуха.

Варна се е класирала по-нагоре, тъй като оценките ѝ по повечето критерии съвпадат с тези на София, но замърсяването на въздуха в морската ни столица е оценено като далеч по-малко, отколкото в София.

Пловдив, който до миналата година също присъстваше в тази класация, този път е изпаднал от нея.

В първата десетка на класацията присъстват само австралийски, американски и швейцарски градове. На първо място е столицата на Австралия Канбера, а в топ 10 са още Аделаида, Брисбейн, новозеландската столица Уелингтън, също така Цюрих и Айндховен. Всички те имат равни на София или дори по-лоши резултати по критерия престой в задръствания, но по всички останали имат много по-високи оценки. Освен Айндховен другите европейски градове на челни места са Копенхаген и Виена.