Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шлосер от Билефелд, Германия, тровил години наред колегите си с тежки метали, като е посипвал сандвичите им с високотоксични вещества. В града започна процес срещу мъжа, работил в компания за производство на арматури.

В дома на самотно живеещия Клаус О. е открита лаборатория за отрови. Маниакът вероятно е причинил смъртта на 21 работещи в компанията, съобщи сп."Щерн".

В завода отдавна има

подозрения, че

се случва нещо необичайно

Лекари констатират, че 26-годишният практикант Ник Н., който работил по време на семестъра, изведнъж се е отровил с тежки метали. "Ник е в кома вече две години, страда от тежки конвулсии. Очите му са отворени, но бездушни" – пише "Щерн".

Друг служител на завода - Удо Б., получава остра бъбречна недостатъчност. Сега трябва да посещава три пъти седмично болница за диализа. След това проблем с бъбреците получава 27-годишният Симон Р. В завода Ari необичайно много сътрудници умират през последните години от рак, инсулт, инфаркт.

Година след като Симон Р. е хоспитализиран за две седмици поради тежък проблем с бъбреците, с два пъти по-високи наднормени стойности, управляващите директори разпореждат да се инсталира камера в отдела за изработка на инструменти, насочена към масата за почивка.

Когато преглеждат видеозаписите, не може да повярват - разпознават на снимките Клаус О., работил в завода почти 40 години. С папка под мишницата той си проправя път към масата за почивка.

Взема от раницата на Симон Р. кутия със сандвичи, изважда ги,

посипва филиите с белезникав прах, изваден от сгъната хартия,

и отново ги поставя в кутията. Когато след няколко дни полицаите обискират дома му, те намират "лаборатория за отрови" с голям арсенал високотоксични вещества, в това число живак, олово и кадмий.

На 15 ноември 2018 г. срещу 57-годишния Клаус О. започва процес в окръжния съд в Билефелд. Той е обвинен в опит за убийство с особена жестокост. Според обвинението на следователите в периода от 2015 до 2018 г. Клаус О. е посипвал сандвичите на сътрудниците на Ari с "различни субстанции".

В документа се твърди още, че той наблюдавал как колегите му постепенно губят физически сили и е бил свидетел как са "изпитвали болки и мъчения". Планирано е да започне ексхумация на няколко починали работници.

В момента се разследва смъртта на 21 души, внезапно починали през последните 18 години. Ако в останките им бъдат намерени съмнителни вещества, ще бъде заведено отделно дело за предумишлено убийство.

Клаус О. е разкрит случайно. Преди година, когато се разболява Ник Н., в завода идват полицаи. Машините са прегледани и пробите - изпратени за анализ. Резултатите показват, че проблемът не е в машините и работната среда.

Първите подозрения за коварния убиец

възникват у

третата жертва -

Симон Р., през лятото на 2016 г., когато той вижда мътна вода в бутилката си. Тогава Симон Р. и колегата му Удо Б. решили, че в нея има следи от кафе с мляко, което пили преди това. Водата имала сладък вкус.

През март 2017 г. Симон Р. получава болки в стомаха, показателите за функциите на бъбреците му са над нормата.

Освен това в тялото му са открити два тумора. През октомври състоянието му се влошава. Според лекарите всичко се дължи на отравяне.

През март 2018 г., година след първите симптоми,

Симон Р. забелязва кафяв прах на един от сандвичите,

но предполага, че са се изцапали от раницата му.

Няколко седмици по-късно на сандвича му се появява бял прах между листата от марули, тогава Симон Р. решава да отиде в полицията и подава жалба. Направен е преглед на записите от камерите в завода и Клаус О. е арестуван. Когато в завода идват четирима полицаи, облечени като цивилни, за да му сложат белезниците, той само свива рамене. Оставя се да бъде арестуван и както винаги е спокоен, без емоции.

Компанията със

700 души персонал

в Шлос Холте-Щукенброк изпада в затруднено положение. Хората се познават. Много ог тях живеят в жилищния комплекс наблизо.

Никой не би повярвал, че тук може да се случи нещо. Но никой не знае почти нищо за Клаус О. - мълчалив и затворен човек. В продължение на 38 години той ходи на работа всяка сутрин с велосипед, като пропътува от дома си до завода 30 км.

Идвал на работното си място и без да каже нито дума,

приближавал машината, винаги с наведена глава. Ако някой го поздрави, той никога не му отговарял. Понякога носел слушалки.

Когато колегите му отивали да обядват заедно, той оставал при машината и ги наблюдавал как ядат сандвичите си. Оставял впечатлението на озлобен човек, пише "Щерн".

Според съучениците му Клаус О. Клаус вероятно се е срамувал от родителите си, с които живеел в общински апартамент. "Понякога миришеше на пот. Нямаше предни зъби, а след това, когато порасна, ги оправи", разказват те.

Приятел на Клаус от училище, пожелал анонимност, твърди, че той бил чувствителен. "Обичаше музиката. В уроците по немски винаги "пишеше като възрастен, остроумно, със силна игра на думи", спомня си негов съученик. Приятел на Клаус О. вярва, че той е необичайно умен. Веднъж направил телескоп от обикновено стъкло.

Клаус не споделял нищо за отношенията си с първата си жена, с която живял 10 години, а когато се запознал с втората, казал на приятелите си само: "Аз сега често живея в Бремен". Много обичал децата си - на 3 и на 11 години, споделя негов приятел. Обратно на мнението на колегите му - в семейството си и с приятелите си той никога не се е проявявал като озлобен или агресивен. Но в завода разказват за няколко съмнителни ситуации.

Клаус О. губел контрол

от неправилно поставени инструменти на работното му място, а веднъж се разкрещял на помолила го за помощ стажантка.

Клаус О. е в ареста половин година. Според "Щерн" той не говорел дори и с адвоката си. А докато той мълчи, безпокойството в Шлос Холте-Щукенброк нараства.