Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Духовно извисени учени или жестоки и деспотични тирани ще управляват живота на хората 

Човечеството изпусна момента да създаде голям червен бутон, машините вече могат да ни манипулират

Ще има ли голям червен бутон, който човечеството да активира в случай че изкуственият интелект стане опасен за нашата цивилизация? Иноваторът Илон Мъск и някои други изследователи отдавна предлагат да има подобен шалтер, но по-голямата част от индустрията е песимистично настроена по този въпрос.

Шансовете за това отдавна са пропуснати, а духът вече е излязъл от бутилката и технологиите се разпространяват със светлинна скорост из цялото земно кълбо.

Но освен този, по-притеснителният въпрос е кой ще контролира изкуствения интелект? За планетата би било чудесно, ако това е мозъчен тръст от духовно извисени учени, но ако начело застанат меркантилни и тиранични деспоти?

"Вероятно ще се стигне до

изчезване на хората

и тази технология ще има пръст в това", опасява се Илон Мъск. Според него мнозина все още си мислят, че това е някакво далечно бъдеще, само защото още не са видели роботи да се разхождат по улиците. Но е факт, че те вече са навсякъде и могат да унищожат човечеството, смята изобретателят.

Според него хората ги делят едни 4-5 години от етапа, в който с мозъка си ще могат да управляват компютър и телефон. А според някои и опасни оръжия.

Затова много изследователи настояват за международен регулаторен надзор, за да има някаква сигурност, че човечеството не се е впуснало в авантюра, която ще го унищожи.

Според Мъск учените отдавна са в надпреварва да призовават злото, но след това няма да могат да го спрат. Затова той е категоричен, че нашата цивилизация ще е

първият вид, който ще се самоунищожи

Подобно на Мъск, другият голям мислител Хенри Кисинджър също е много притеснен. Особено след като системата с изкуствен интелект AlphaGo на DeepMind би всичките 60 топсъстезатели в играта Go от Китай, Япония и Корея.

След този шок дойде още един. Оказа се, че изкуственият интелект може добре и да блъфира. Системата Libratus успя да победи най-добрите покер играчи в Texas Hold 'Em.

Голямото опасение на Кисинджър е, че с изкуствения интелект човек доброволно се отказва от най-ценното си постижение - да мисли.

Опонентите му обаче смятат, че няма как да мислиш правилно, ако не разполагаш с цялото налично знание до момента. А това е невъзможно, защото новите открития са толкова много, че дори тесните специалисти трудно смогват да ги следят. В подобен океан от лавинообразна информация единствено изкуственият интелект може да отсее зърното от плявата и да даде шанс на учените.

Друг плюс на тези технологии, които превземат живота ни, е, че хората все по-малко ще са ангажирани с досадни, тежки, повтарящи се и

опасни дейности Цялото налично знание ще бъде качено на едно място и всеки ще има достъп до него. Медицината ще стане много по-ефективна, защото ботовете ще следят всички важни показатели в тялото и ще прецизират диагнозата и индивидуалното лечение.

Освен това хората ще имат повече време да са със семействата си и да преследват личните си интереси.

"Особено след като даден робот ги изхвърли от работа", смеят се противниците на изкуствения интелект.

Прогнозите са, че 375 млн. работници или 14% от световната работна сила ще се наложи в близките години да сменят професиите си, тъй като ще бъдат заменени от машини.

Какви са рисковете според ЕК, четете в хартиеното издание.