Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евентуалното поскъпване на тока през лятото може да тласне цените нагоре, но очакваните над 10 млн. чужди туристи ще компенсират този ефект

С 8 нови метростанции има шанс въздухът в столицата да стане по-чист

Въпреки че Европейската централна банка прогнозира, че икономическата активност през 2019 г. ще се забави в целия ЕС, има доста параметри, които подсказват, че у нас сценарият може да се окаже доста по-позитивен.

Първо, България тепърва се налага като топдестинация в областта на културно-историческия туризъм, а потенциалът в това отношение е огромен. От януари до октомври

страната е посетена

от 8,4 млн. туристи

и ако се запази досегашната тенденция, всяка година броят им расте с между 500 хил. души и 1 млн. Благодарение на тях възникват цели нови сектори в икономиката, което стимулира предприемачите да инвестират и да създават нови работни места.

Второ, от 1 януари минималната заплата се повишава с 9,8% и става 560 лв., което леко ще увеличи потреблението и ще тласне продажбите нагоре. Икономиката ще се радва на този миниподем поне до юни, когато се очаква поскъпване на тока. Шефът на КЕВР Иван Иванов не уточни какъв ще е процентът, но заяви, че

повишението ще

е през лятото

Има още една опасност ефектът от повишението на доходите да изчезне и това е желанието на бизнеса да се презастрахова срещу аномалните поскъпвания на цените на тока на едро.

Преди Нова година предприятията бяха изправени буквално до стената заради множеството неуредици на енергийната борса. Въпреки че НЕК обяви котировки от 44 лв. за мегаватчас, на свободния пазар

Въпреки че КЕВР започна проверка, резултатите от нея ще са ясни едва през юни. Засега обяснението е, че цените летят нагоре заради огромното търсене.

Ако не се вземат мерки обаче, много скоро търговци и производители

ще калкулират рисков компонент

в себестойността на стоките и услугите заради флуктуациите на тока. Така радостта от повишението на минималната заплата може да се окаже кратка.

Успокоителното в случая е, че цената на тока за бита у нас все още е 9,8 евроцента за киловатчас - най-ниската в ЕС. За разлика от България в Румъния и Гърция тя е съответно над 14 и над 15 евроцента, а в Германия и Дания отдавна е на нива около и над 31.

Въпреки че в Европа сме на дъното и по най-ниска цена на природния газ заедно с останалите източноевропейски страни – в порядъка на 3,3-3,9 евроцента за квтч, от 2019 г. той също ще поскъпне с 4%. Успокояващото в случая е, че за разлика от тук в Германия е над 6 евроцента, във Франция гони 8, а в Швеция отдавна е над 11 евроцента.

Очакваното повишение на доходите ще бъде повлияно донякъде и от поскъпването на водата. Тя ще е с нова цена в 20-ина града, като най-висока ще е в Шумен, където ще е 3,4 лв. на кубик. В София ще е 2,60 за кубик.

За съжаление това ще рефлектира

в повишение

на цените на основните стоки,

предупредиха различни представители на браншови асоциации. Освен това бизнесът ще трябва да плаща по-висока минимална заплата и осигуровки заедно с нарастващите цени на енергоносителите и водата.

Стоките и услугите има вероятност да поскъпнат и по още една причина. Почти сигурно е, че лихвите през 2019 г. ще нараснат, а оскъпяването на кредитите винаги води и до леко повишение на цените.

БНБ предупреди още през есента, че тази мярка ще бъде предприета заради бума в потребителските и ипотечните заеми през 2018 г.

Какви са останалите позитивни сценарии, четете в хартиеното издание.