Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Членовете на "Удивителната четворка" винаги са признавали влиянието на Елвис.
Членовете на "Удивителната четворка" винаги са признавали влиянието на Елвис.

Имало ли е вражда между идолите на цели поколения – „Бийтълс“ и Елвис Пресли?

С появата на филма „Елвис и Никсън“ на тази много експлоатирана в миналото тема беше даден нов живот.

Известната среща между президента Ричард Никсън и Елвис Пресли, за която се разказва във филма, не е станала лесно. Тя е поискана с писмо от 6 страници, написани от рок идола, в които той обяснява причината да иска аудиенция при най-висшия американски политик. На нея той моли да бъде приет за специален агент на ФБР, който да помогне за справянето с най-наболелите проблеми на младежите - наркотиците, хипи-културата, левите организации на студентите, Черните пантери и др.

Елвис се оплаква на президента Ричард Никсън, че "Бийтълс" са настроени антиамерикански.
Елвис се оплаква на президента Ричард Никсън, че "Бийтълс" са настроени антиамерикански.

Според някои враждебното отношение към наркотиците било именно защото в момента той самият бил... под пагубното влияние на дрогата.

Молбата му предизвиква паническа размяна на служебни съобщения между президентските помощници.

Един от тях пише: "Ако президентът иска да се срещне с представител на младежта извън правителството, то Пресли би бил идеален за старта на такава кампания." Под което шефът на протокола в Белия дом, преди да чекне "Одобрявам", написал "ти сигурно се шегуваш".

Въпреки големите различия между двамата участници в срещата, половинчасовата аудиенция преминавала много добре, докато певецът не казал: „Мисля че "Бийтълс" са антиамерикански настроени. Дойдоха у нас. Направиха много пари. После, когато се върнаха в Англия започнаха да говорят срещу САЩ."

Помощникът в Белия дом Игил Крог, който присъствал, описва впечатлението, което изказването предизвикало у Никсън: "По изненаданата физиономия на президента, когато Елвис каза това, бях убеден, че той изобщо не беше подготвен да чуе подобно нещо и не знаеше какво да отговори".

Именно тази забележка на Елвис в разговора му с президента ще накара по-късно Ринго Стар в документалната лента "Антологията на "Бийтълс" да каже, че "Елвис се опитал да издейства забраната на групата в Америка".

Всъщност истината е, че "Бийтълс" са правили много повече публични изказвания за Краля на рока, отколкото той за тях. След смъртта му обаче много хора от близкото му обкръжение правят разкрития за негови оценки за британския състав. При това по този, както и по други въпроси членовете на екипа му, известни като "Мафията от Мемфис" често си противоречат. Много митове се разказват и за срещата на Елвис с членовете на Бийтълс през една августовска вечер на 27 август 1965 г. в имението му в Бел Еър в Калифорния. Доколкото тя не е надлежно документирана, оценките за това какво е било поведението на двата типа младежки идоли са доста противоречиви. Все пак преобладават спомените на присъстващи, които свидетелстват за съвсем приятелско отношение и взаимно възхищение, което прераснало в общ домашен концерт за забавление.

Кралят на рока се почувствал застрашен от славата на британците, но не го показвал
Кралят на рока се почувствал застрашен от славата на британците, но не го показвал

Година по-рано, когато членовете на "Удивителната четворка" пътували до САЩ през 1964 г., те често говорели за Елвис, като признавали неговото огромно влияние и върху тях самите.

Във връзка с това често цитират Джон Ленън: "Преди Елвис нямаше нищо", но той също е споделял: "Искахме да бъдем по-големи от Елвис" и "страхът на Пресли от нас вероятно е в основата на личното му неуважение към "Бийтълс".

Кралят на рока или Удивителната четворка са оказали по-голямо влияние върху света по оценка на съвременни изследовтели, четете в новия брой на сп. "Космос"