Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп  СНИМКА: Ройтерс
Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че единственият проблем на националната икономика е централната банка, предадоха световните агенции.

"Единственият проблем, който нашата икономика има, е УФР (Управлението за федерален резерв)", написа в Туитър Тръмп. Той се аргументира, че "(централните банкери) не усещат пазара, не разбират необходимите търговските войни" или силния долар, или дори спирането на работа от федералното правителство заради позицията на демократите против изграждането на стена по границата с Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп сравни американската централна банка с играч на голф, който има сила, но не може да вкара топката в дупката, защото не е способен да нанесе необходимия лек удар, предава БТА.

Междувременно борсовите индекси в САЩ регистрираха нов рязък спад днес след атаките на президента срещу централната банка и нейната независимост, отбелязва Асошиейтед прес.

Промишленият индекс Дау Джоунс загуби 2,9 процента, по-широкообхватният Стандард енд Пуърс - 2,7 процента, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак - 2,2 процента. Американските държавни облигации поскъпнаха, като доходността на тези с падеж след 10 години намаля до 2,74 процента.

Този декември е на път да стане най-лошият на Уолстрийт от 1931 г., отбелязва АП.

Обемът на търговията бе нисък, като фондовите пазари работиха на половин ден в навечерието на Рождество Христово. Утре те ще останат затворени.

Вчера министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин шокира пазарите, като се обади отделно на ръководителите на шестте най-големи банки в страната. Както изглежда, целта му е била да ги успокои, че няма недостиг на ликвидност, въпреки че не се знае да има безпокойства по въпроса, отбелязва ДПА.

Министерството на финансите на САЩ не е разтревожено за евентуален недостиг на ликвидност в банковата система, каза днес представител на ведомството, цитиран от Ройтерс.

Мнучин проведе телефонните разговори след най-лошата седмица за американските фондови пазари от 2008 г. и на фона на частичното спиране на дейността на федералното правителство заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне милиарди долари за построяването на стена по границата с Мексико. Преди дни освен това се появиха съобщения, че президентът на САЩ е обсъдил възможността да уволни президента на УФР Джероум Пауел.

На 19 декември американската централна банка повиши лихвените проценти и понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година, припомня Франс прес.

Министърът на финансите на САЩ освен това проведе днес чрез телеконферентна връзка заседание на работната група за фондовите пазари, на което бе обсъдена сегашната ситуация.

Групата обикновено се събира при резки колебания на борсите.