Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бар "Харвард Ин", Бруклин, 1917 година.

Усмихнато и леко плахо 18-годишно момче открехва голямата стъклена врата на заведението. Води го Джон Торио, пръв приятел на собственика Франческо Йоеле, по-известен като Франки Йейл. Препоръчва му да вземе младия Алфонсо Габриел Капоне за сервитьор, защото той има нужда от пари, с които да помага на семейството си.

В следващите няколко месеца момчето бързо успява да влезе под кожата на шефа си, а година по-късно по време на бой в бара е белязан завинаги.

"Скъпа, задникът ти е страхотен и това е комплимент", казва той на клиентка и минути след това получава три порезни рани по лицето от брат й Франк Галицио. Те му оставят белег за цял живот и стават причина вече да го наричат "Белязания". От него в следващото десетилетие ще треперят стотици страховити мафиоти, преди прякорът да влезе в голямото кино в една от най-великите гангстерски продукции за всички времена.

Да. Младият мафиот е Ал Капоне.

"Контролирай нервите си и се научи да се извиняваш", това е съветът, който младежът получава от Франки Йейл след инцидента. Дори и менторът обаче не може да предположи в този момент, че Капоне ще се превърне в най-страховития мафиот по времето на Сухия режим в САЩ и една от основните роли за това ще изиграе именно прочутият бизнесмен Франческо Йейл, един от най-големите гангстери в Ню Йорк през 20-и век.

Той взема под крилото си младежа и за две години успява да открие пред него света на бързите пари, изкарани от рекет, отвличания, поръчкови убийства, нелегален алкохол, проституция и бизнес с погребални агенции. Подготвя го за сериозните игри плавно. Често го праща да събира пари от местни задлъжнели търговци. В една от срещите си с длъжник Капоне не се стърпява и го убива заради отказ да се разплати.

Появяват се обаче свидетели, които запомнят лицето на Капоне. Това налага година по-късно Йейл да го изпрати в Чикаго, където ще бъде под опеката на Джон Торио, главатар на престъпен синдикат, ползващ се с политическа протекция и занимащ се основно с нелегално доставяне на алкохол. След време неговата империя ще наследи не кой да е, а самият Ал Капоне. Тази история знаят милиони хора на планетата.

Кой обаче е Франки Йейл, човекът, създал Белязания - четете в списание "Космос"- брой 2 от 2018 г.