Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция СНИМКИ: РОЙТЕРС
Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция СНИМКИ: РОЙТЕРС

Русия не желае да започва оръжейна надпревара, а само се стреми към запазване на баланса в сферата на въоръженията, заяви президентът Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция, предаде ТАСС.

"Като цяло в стратегическия баланс това е само елемент за възпиране и изравняване на паритетите. Това е запазване на паритета, нищо повече", подчерта държавният глава, говорейки за най-новите руски системи за противоракетна отбрана, предава БТА.

Предполага се, че човечеството притежава "достатъчно здрав разум и инстинкт за самосъхранение", за да не допусне нова световна война, заяви Путин.

Все пак президентът изрази съжаление, че нараства тенденцията да се подценява рискът от ядрен конфликт.

"Това изглежда като нещо невъзможно или най-малкото се омаловажава. Но ако, не дай Боже, се случи, може да предизвика гибелта на цялата цивилизация, а може би и на цялата планета", каза руският лидер.

Владимир Путин предупреди, че има тенденция да се понижава прагът за използване на ядрени оръжия и това може да доведе до глобална катастрофа.

"Става дума за идеите да бъдат създадени ядрени заряди с малка мощност, а това вече не е глобална, а тактическа употреба - аналитиците на Запад огласяват вече такива "идейки", че няма нищо страшно, че може и да се употреби" това оръжие, обясни той.

По думите на Путин с "провокацията" си в Керченския проток украинският президент Петро Порошенко е целял да повиши предизборно своя рейтинг за сметка на държавните интереси.

"Провокацията цели да изостри ситуацията. Ясно е защо е нужно това на нашите украински партньори. Там предстоят избори. Трябва да се изострят нещата, за да се вдигне рейтингът на един от претендентите за президентския пост. Имам предвид действащия президент. Това е лошо. Лошо е и за неговия народ, и за неговата държава", каза Путин.

"В този смисъл той е изпълнил задачата си, обаче за сметка на интересите на страната", подчерта руският президент.

Съдбата на украинските моряци, задържани при инцидента, ще се решава след приключване на наказателното дело по случая, добави той и предупреди, че продължаващите опити на украинската власт да реши със сила политическите проблеми на Донбас са обречени на провал.

Путин сравни агентите на тайните служби с журналистите. "И едните, и другите работят с информация", поясни Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Един от репортерите в залата се възползва от непредвидена пауза и поздрави президента, работил дълги години в системата на КГБ, по случай отбелязвания днес в Русия Ден на служителите от органите за сигурност.

"Благодаря, честито и на вас", отвърна руският лидер. "У нас в разузнаването, контраразузнаването, информационната дейност нещата са същите, фактически става дума за една и съща работа - информация. Вие се занимавате с информация и специалните служби също се занимават с информация", добави той.

За гавра с държавните символи в интернет трябва да се търси отговорност на същите начала, както и за подобни деяния извън световната мрежа, каза Путин.

"Щом има отговорност извън интернет, трябва да има и в интернет. Каква е разликата между поведението в интернет и онова, което е извън пределите на интернет? Това също е общество, още повече че интернет е проникнал във всички сфери на живота ни. Затова не виждам тук нищо особено", обясни държавният лидер.

За поругаване на държавното знаме и другите символи на държавата се търси отговорност на практика във всички страни, напомни Путин. "Човек трябва да се отнася към страната си с уважение и си има правила, които трябва да се спазват винаги", допълни той.

Зачестилите напоследък арести на рапъри в Русия не водят до нищо добро, смята Путин.

"Това е безполезно, това е резултат, обратен на очаквания, нищо хубаво няма тук. Наистина впрочем няма нищо добро и в това, че, както казахте, те пеели там с грубички ругатни - ами нека си пеят", уточни президентът на Русия.

Обвиненията в шпионаж, отправяни от Запада към Русия, и по-специално във връзка с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, са претекст, за да бъде "задържано развитието" на федерацията, каза Путин, цитиран от Франс прес.

Ако не беше Скрипал, щяха да измислят още нещо. Целта е проста: да бъде задържано развитието на Русия като евентуален конкурент, каза руският лидер.

"Това е политизиран русофобски подход", уточни той, цитиран от ТАСС.

Руската гражданка Мария Бутина, арестувана в САЩ, не е изпълнявала никакви задачи, възложени от руската държава. "Отговорно го заявявам, каквото и да разправя тя под заплаха да лежи 12-15 години", заяви Путин.

По-рано този месец Бутина се призна за виновна пред американски съд по споразумение с прокуратурата с цел да облекчи присъдата си. Тя прие обвинението, че е работила заедно с високопоставен руски служител с цел да се внедри във влиятелната американска Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, чрез която да установи контакти с консервативни активисти и политици като агент на Москва.

Владимир Путин изключи възможността Русия да арестува чуждестранни граждани в отговор на арестите на руски граждани в чужбина.

"Ако някой нарушава руските закони, независимо от етническата му и държавна принадлежност, ще реагираме на това. Няма да хващаме невиновни за нищо хора, само за да ги разменим срещу някого", поясни президентът на федерацията.

Русия искрено се стреми към сключване на мирен договор с Япония, каза Путин.

Той посочи, че когато става въпрос за такъв договор, много важни са въпросите на сигурността. "Разбира се, безпокоят ни плановете за разполагане (на територията на Япония) на системи за противоракетна отбрана (ПРО). Много пъти съм казвал и мога още веднъж да повторя: ние не смятаме, че това е отбранително оръжие. То е част от американския стратегически ядрен потенциал, изнесен в периферията. И тези системи работят в синхрон с ударните комплекси", посочи Путин.

"Относно възможността Япония да участва в тези решения (за разполагане на американска военна инфраструктура) - за нас е непонятна тази закрита част. Ние не разбираме равнището на суверенитета на Япония при приемането на решения от подобен род", каза руският президент, цитиран от ТАСС.

Той даде пример с американската база на остров Окинава. "Тя е там вече от десетилетия. Аз зная, че губернаторът на Окинава е против няколко решения за укрепването и разширяването на базата, но не може да направи нищо", отбеляза той.

"Какво ще стане след подписването на мирния договор, ние не знаем. Но без отговор на този въпрос за нас ще бъде много трудно да вземем каквито и да са важни решения. . . Убеден съм, че премиерът Абе е съгласен, че сегашната ситуация е ненормална. Русия и Япония са заинтересовани от пълната нормализация на нашите отношения", заключи Путин, цитиран от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин приветства решението на американския си колега Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия, предадоха световните агенции.

Путин определи този ход като правилен. Не виждам признаци за изтегляне на американските сили, каза в същото време той на традиционната си годишна пресконференция.

Путин отново изложи руския аргумент, че военното присъствие на САЩ в Сирия е незаконно, тъй като не е разрешено от Съвета за сигурност на ООН или от сирийското правителство.

Предстои да видим дали Съединените щати ще изпълнят своя план, отбеляза Путин и припомни, че Вашингтон нееднократно е обещавал да изтегли своя контингент от Афганистан, а той остава в тази страна вече 17 години.

Руският президент се съгласи с оценката на американския си колега, че групировката "Ислямска държава" като цяло е победена в Сирия.

Вчера Тръмп обяви, че ИД е победена в Сирия и с това единствената цел на присъствието на американските войски в тази страна е била изпълнена, отбелязва Ройтерс.

Путин предупреди за опасност терористите да се прехвърлят от Сирия в други страни в съседни региони, например в Афганистан. Това е голяма опасност за всички нас, подчерта той.

Путин обяви, че Русия ще укрепи своята база в Таджикистан, докато ситуацията в Афганистан не бъде регулирана.

Руският президент Владимир Путин не изключи рано или късно да се ожени отново "като порядъчен човек", съобщи ТАСС.

На въпрос на традиционната му годишна пресконференция кога ще се ожени, Путин се усмихна и каза: "Като порядъчен човек някога трябва да го направя".

Президентът попита задалия въпроса дали самият той е женен, или не. Като чу положителен отговор, Путин каза :"Той е женен и иска и аз да съм в същото положение".

Президентът на Русия Владимир Путин смята, че е невъзможна реставрация на социализма в страната, предаде ТАСС.

"Мисля, че това (възстановяването на социализма в Русия) е невъзможно", каза Путин на ежегодната си голяма пресконференция. "Дълбоката промяна на обществото е такава, че реставрацията на социализма е невъзможна", заяви той.

Според него "са възможни елементи на социализация на икономиката, социалната сфера".

По думите му "това (възстановяването на социализма) винаги е свързано с изразходване на големи приходи и в крайна сметка - с безизходица в икономиката".

От елементите на социализма, които може и дори е необходимо да се възстановят, Путин посочи справедливото разпределение на ресурсите, стремежа към намаляване до минимум на нивото на бедността, осигуряването на здравни услуги за гражданите и образование при приемливи условия.

"Ние сега водим тъкмо такава политика", каза той. "Именно към това до голяма степен са насочени и нашите национални проекти", заяви Путин.

Според него принадлежността на редица ръководители на региони и кметове на градове към опозиционни партии не е проблем.

"За мен най-важното е, че хората в териториите, регионите на Руската федерация усещат, че животът се променя към по-добро. Ако те са взели решение за конкретен човек, който не представлява партията "Единна Русия", какво от това, това е техен избор. По всякакъв начин само ще помагам на всеки новоизбран ръководител на регион. Въпросът е единствено в това самият новоизбран ръководител на регион да се окаже на висота, да е в състояние да изпълни предизборните обещания, които е дал на хората", каза президентът и напомни, че не принадлежи към никоя партия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че британският премиер Тереза Мей няма друг избор освен да осъществи Брекзита и да избягва втори референдум по въпроса, защото в противен случай би било подкопано доверието в британската демокрация, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"По отношение на Брекзита и осъществяването му докрай, мога да разбера позицията на премиера. В крайна сметка, имаше референдум. Какво може да направи тя? Тя е длъжна да изпълни волята на народа, която бе изразена в референдума, иначе това не е никакъв референдум", каза Путин на годишната си пресконференция в Москва. Той добави, че отношенията между Русия и Великобритания са в задънена улица, но Москва би желала да ги извади от сегашната им ниска точка и се надява, че здравият разум ще възтържествува.

Влиянието на Брекзита върху Русия ще бъде минимално и косвено, заяви Путин.

"То ще е с минимално значение", отвърна Путин на въпрос как излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази на Русия. Брекзитът "ще се отрази на цялата европейска икономика, на световната икономика. В този смисъл ще се отрази и на нас, косвено и опосредствано", заяви той.