Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две години след адския взрив в Хитрино селото е разтърсено от нов скандал – общински чиновници задължиха новодомците да връщат пари за поставена PVC-дограма, като сумите варират между 3500 и 5000 лева за домакинство. Най-малката сума от 1500 лв. е задължението на "пенсионерката Йонка, която обявила, че прозорците й са откраднати", казват в село.

"Засега покани да възстановяват суми на Социалния фонд сме изпратили на пет семейства, но се очаква техният брой да нарасне”, съобщи пред "168 часа" експерт от Община Хитрино, помолил изрично името му да не бъде споменавано.

"В указанията ясно беше записано да следим да няма двойно финансиране – обясни пред "168 часа" високопоставеният чиновник. - Т.е. дограма да се поставя както на пострадали от експлозията къщи, така и на новите, които ще бъдат построени. В документа беше посочено, че ще се връщат пари, щом комисия от конструктори и технически лица при огледа констатира дублиращи се дейности. Изискванията бяха да следим за спазването на закона и да търсим отговорност в случаите, когато засечем нарушения и злоупотреби."

Според него впоследствие се оказало, че някои хора успели да продадат дограмата, която държавата им предоставила като помощ след

сполетялото

ги бедствие

"В общинска администрация постъпиха такива сигнали - аргументира се чиновникът. - Използваха парите за собствени нужди и сега се оплакват пред телевизиите, че трябва да връщат суми." Според него всяко семейство, получило дограма, било предупредено да я съхранява, тъй като можело да се наложи да я връща.

"Впоследствие дограмата е разпродадена или монтирана по къщи в близките до Хитрино села - казва чиновникът. - Обновените и освежени домове били собственост на роднини на пострадалите от взрива."

Гледната точка на Общината обаче няма нищо общо с тази на един от най-големите длъжници – Турхан Хасан, който трябва да възстанови 3500 лв.

"Къщата ми попадна в категорията домове, които подлежат на основен ремонт - разказа пред "пред "168 часа" Хасан. - Монтираха ми дограма, но комисия от София при проверка установи, че къщата трябва да бъде изцяло съборена, тъй като конструкцията е нестабилна и опасна. Общината изпрати багер да унищожи дома заедно с новата дограма. Не бях

предварително

предупреден

да съхранявам PVC-то". Той не можел да си обясни по никакъв начин поведението на общинските чиновници, които го обвиняват за разрушената с багер дограма. Писмото, което получил, било с ултимативен текст: "Г-н Хасан, дължите пари".

Версията на общината е по-различна. Тъй като Турхан е майстор-строител сам, със собствените си ръце, демонтирал дограмата и след това я поставил на фамилната си къща в близкото с. Капитан Петко.

Потърсен за коментар, Хасан категорично отрече обвиненията: "Пълни глупости са това. Багерът от общината унищожи изцяло дограмата. Зам.-кметът по строителство Ахмед Ахмед беше свидетел на акцията".

Набеденият съобщи и за друг куриоз – 90-годишната баба Зюлбие също била обвинена за безстопанственост и немарливост.

"Как на тези години жената ще тръгне да сваля дограма и да търгува с нея”, попита риторично Хасан. Той нямал възможност да плати нито стотинка от исканите от общината 3500 лв., тъй като имал дъщеря – абитуриентка догодина.

Тезата на Хасан е, че за неговия случай умишлено се вдигнал шум. За сметка на това общината запазила мълчание за съседката му. Причината според него е, че съпругът й работел на кравефермата на сина на кмета в с. Трем.

"За двойното финансиране след трагедията вина носи общината, а не ние - обикновените, бедни хора, които едва оцеляваме - казва Хасан. - В Хитрино има истории, достойни за криминален роман”, категоричен бе обвиненият за продажбата Хасан.

"Да, така е.

Цялото

село вече говори,

че дограмата от държавата вече е поставена на къщите на роднини”, категоричен пред "168 часа" е един от най-пострадалите от взрива, с нова и обзаведена къща – 75-годишният Николай Цачев. Той сподели, че докато е бил в болницата за смяна на ставите, на свиждане дошли негови съселяни. Те му разказали с "изумление", че близки на друга пострадала от експлозията – баба Йонка, натоварили доставената им дограма на специален бус. След което я продали.

"Даже някой е успял да запише регистрационния номер на буса", уточнява Цачев, възмутен, че пенсионерката сега се изкарвала жертва на своеволията на хитринския кмет.

"Цялата игра е ясна - искат да ударят кмета, всичко е на политическа основа", анализира Цачев. Според него напълно основателно общината търси отговорност от недобросъвестните му съселяни.

За изтъргуваната дограма намекна и един от местните авторитети в селото Стефан Стефанов, известен като Спасителят, вадил хората из под руините след експлозията. Той е член на Обществения съвет, който разпределя средствата за пострадалото село. "Разбрах, че има доказателства, че шофьори са карали алуминиеви конструкции по селата. А на Йонка дограмата е била в гараж в Шумен, откъдето изведнъж е открадната", заяви за "168 часа" Стефан Стефанов.

Като добра стопанка с грижа за опазване на "подаръка от държавата" се оказа Байсе Хюсеин. “Скътах под един навес дограмата, сякаш съм предчувствала какво може да се случи”, сподели тя, доволна, че не е в списъка на хората, които ще възстановяват пари в навечерието на празниците.

С какво се прочу Хюсеин, четете в печатното издание на "168 часа".