Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аз не съм лингвист и нивга няма да бъдаааа! Но все пак по въпроса за езиците и специално българско-македонските езикови проблеми се питам разни въпроси. Ако двама души се разбират, когато си говорят помежду си не по-зле отколкото хората от Трънско се разбират с хората от Търговище, и ако едните се зоват Българи, а другите Македонци, тогава за два езика ли говорим?

Съществуват примери, когато един и същи език, например сръбски и хърватски, са идентични, даже в по-голяма степен отколкото горните примери, но използват различна азбука. Определят ги като сръбско-хърватски език. Все пак не са два различни езика, въпреки азбуката. Разбира се вражди всякакви, войни и прочие между тях, бол! Но не толкова на езикова база, а поради варианти на тълкуванието на християнската религия. Филиоквето, дето се казва, е причинило раздора, не езика, щото той е един и същ.

А ето виж американците, с не по-малко валидни основания от македонците, защото са се отделили с война и революция от Англия, малко след като Паисий се е сетил да пише за историята на славяно-българите, не желаят да се обособят като отделен от английският език и не желаят да бъде признат отделен американски език. Go figure!

*Oт фейсбук