Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подуправителят на БНБ Калин Христов (вдясно) и главният касиер на централната банка Стефан Цветков представят новата столевка.
Подуправителят на БНБ Калин Христов (вдясно) и главният касиер на централната банка Стефан Цветков представят новата столевка.

БНБ планира емисии и от 50, 20, 10 и 5 лева

От 28 декември т.г. БНБ пуска в оборот нова банкнота с номинал 100 лева. Тя ще прилича много на сегашната зелена столевка, която е в обращение от 2003 г.

Новата столевова банкнота е със суперзащита, която я прави изключително трудна за фалшифициране, съобщи подуправителят на централната банка Калин Христов.

Той изрично подчерта, че

старите 100-

лева няма да се

вадят от оборот

и ще продължат да служат като средство за разплащане, докато постепенно бъдат изтеглени обратно в касите на БНБ.

Новата 100-левка ще бъде в тираж 22 млн. броя, от които 8 млн. ще излязат тази година, останалите 14 млнл догодина, а скоростта на въвеждане ще се диктува от търсенето.

Централната банка планира емитиране на цяла нова серия банкноти, съобщи Христов.

Започва се със 100-левката, защото тя е единствената, от която няма втора серия, след първата от 2003 г., обясни Христов. Централните банкери са решили останалите нови емисии банкноти да се пускат в низходящ ред- 50-левова, след това 20 лева, 10 лева и накрая 5 лева, обясни той.

Главният касиер на БНБ Стефан Цветков пък специално подчерта новите защитни елементи в столевките от емисия 2018-а.

Те имат допълнителен

знак за незрящи

- 5 дебели и

6 тънки линии,

разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Една от защитите на новата столевка е холограмна лента с оптични ефекти, както и редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов.

В банкнотата са вградени цветен холограмен портрет на Алеко Константинов, детайл от паметник на Алеко Константинов, който променя цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо, когато се смени ъгълът на наблюдение.

Динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100 са част от защитата на новата банкнота.

Числото

100 е отпечатано

с мастило с

оптичен ефект,

променящо цвета си с динамичен шахматен ефект от смарагдовозелено към сапфиреносиньо, обясни Цветков.

Осигурителната нишка, вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна, е със светъл повтарящ се текст “БНБ 100”, която също променя цвета си. Водният знак е с висока резолюция и се наблюдава при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Той се състои от полутоново изображение на портрета на Алеко Константинов.

Часовникът и заглавната страница на книгата “Бай Ганьо” също могат да се видят на новата банкнота, а при инфрачервено наблюдение се

открива

и заглавната

страница на

пътеписа “До

Чикаго и назад”

Новата банкнота е изработена от памучна хартия и за първи път над памука има лак, чиято цел е в банкнотата да не попива вода и мазнина, тоест да се удължи животът ѝ, обясни подуправителят на централната банка Калин Христов.

Новата банкнота с номинал сто лева е с лика на Алеко Константинов.
Новата банкнота с номинал сто лева е с лика на Алеко Константинов.