Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Пиер Марго и Милко Бернер обсъждат новата лаборатория.
Проф. Пиер Марго и Милко Бернер обсъждат новата лаборатория.

Техника от последно поколение за 1,2 милиона франка получиха курсантите

Проф. Пиер Марго от Университета в Лозана и зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер откриха в четвъртък модерна лаборатория за обучение на криминалисти в Академията на МВР.

Проектът е за 1,2 швейцарски франка и е финансиран от фонд “Сигурност” на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Бъдещите експерти, които ще разплитат убийства, изнасилвания и други престъпления, ще се обучават с най-модерна техника благодарение на Швейцария.

Модерен микроскоп, който анализира проектили на куршуми, за да се определи оръжието, техника за разпознаване на документи менте, специални устройства, които показват изследваните предмети на големи монитори, са само част от придобивките за курсантите в академията.

Криминални експерти разглеждат апаратурата, на която ще се обучават бъдещите им колеги.
Криминални експерти разглеждат апаратурата, на която ще се обучават бъдещите им колеги.
“В полицейската практика се работи със свидетели, които може да лъжат. Съвсем различно е, когато имаш физически доказателства”, каза проф. Пиер Марго, който е консултант по проекта. Криминалистът от Швейцария днес преподава в университет, но в миналото е разплитал сложни престъпления благодарение на експертизата. Пред “24 часа” той разказа за едно от тях - взривяването на кораба “Рейнбоу Уориър” на природозащитната организация “Грийн пийс” в Тихия океан през 80-те. Тогава корабът е в новозеландското пристанище Окланд по време на акция срещу ядрени опити на Франция. “Рейнбоу Уориър” потъва след взрив по корпуса. Тогава разследващите от Нова Зеландия се свързват с Пиер Марго и той им дава свой метод за вземане на отпечатъци под вода. Така са разкрити двама френски шпиони, които са осъдени, а във Франция министърът на отбраната подава оставка. 

“Години по-късно работих в Австралия. Тогава с мен се свързаха от френското разузнаване, за да ги обуча как да вземат пръстови отпечатъци под вода”, казва проф. Марго.

Освен модерната криминалистична лаборатория беше открит и тренировъчен център в двора на академията. Там има полигон, на който бъдещите полицаи ще преследват бегълци в опасни ситуации. Има обзаведени и три помещения като банка, кафене и магазин, които ще се ползват за тренировки при опасни ситуации.

“На първо място сме по подготовка на експерти по криминалистика на Балканския полуостров”, заяви ректорът на Академията на МВР проф. Неделчо Стойчев и благодари на екипа, който е работил по реализацията на проектите.