Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на Камарата на строителите Илиян Терзиев Снимка: Йордан Симеонов
Председателят на Камарата на строителите Илиян Терзиев Снимка: Йордан Симеонов

Получихме над 60 хил. подписа в подкрепа на строителите. Искаме да кажем на политиците- не ни политизирайте, иначе не само подписите ще продължат, но и камионите няма да спрат пред София. Това заяви инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България след среща с правителството в Министерския съвет.

В последните дни бяхме подложени на безпрецедентен натиск, оклеветяване и злепоставяне пред обществото и ЕС. Някои хора, търсейки да си дадат политически аванс за пътя си към политическото развитие, стъпиха върху бъдещето на 250 хил. работници от цял един бранш, като така поставиха въпроса за спиране на едно цяло финансиране, което сега трябва да започне да бъде усвоявано. Затова днес вместо да сме на обектите, излязохме с машините, за да покажем, че така повече не може. Проблемите с разплащанията и решаването на някои от възловите проблеми бяха решени днес на Министерския съвет, за което ние изказваме благодарност, допълни още Мазнев.

Но постави още няколко въпроса: "Думи като това, че асфалтът не се яде и санирането е само с капещи сгради уронват престижа в една политическа игра и не са верни. Асфалтът изхранва страшно много хора. 1500 сгради са санирани, предстоят още към 500. Те дадоха топлина и спокойствие на хиляди семейства и икономисват вредните емисии.

Помолихме премиера да продължава, без да се огъва на политическото говорене и да потърсим начини да продължим своята работа. Защото на няколко пъти загубихме от своите работници – при спирането на високото строителство изчезнаха голяма част от висококвалифицираните строители. 2015 г., когато завършвахме предния програмен период се работеше денонощно, но след това отново наши хора поеха навън."

Мазнев призова упрекващите ги да говорят с тях и призна, че допускат грешки, но искат чрез закон и ред да създадат регламенти, по които и качеството и взаимоотношението в инвестиционния процес да бъдат такива, че строителите да работят добре.

Поето е като ангажимент да се разплатят всички необходими суми, които се дължат на строителите по различни проекти. Това е поето като ангажимент и се осигурени 160 млн.лв., каза инж. Илиян Терзиев, председател на УС на камарата. Той благодари на премиера за това и за осигуряването на предвидимост на бранша. "Днес е взето решение за 1.3 млрд. лв. за посока Северна България, за която ще има предвидимост за бранша и работа за малките фирми. Ние помолихме Борисов да не се огъва и да продължи политиката да не се нападаме един друг, защото ние чухме по различни начини, че ние сме единствената държава, в която българите искат да се спрат средствата.

Търпим загуби от политиката, която водят БСП към нас заради проверките, които те искат. Ние нямаме нищо против, стига да са съгласно закона. Всички проекти, които са извършени в България, са съгласно нормативи и изисквания в Европа. Категорично се противопоставяме на говоренето и упрекването в хиляди градове, без да има конкретика. Вече тази година строителите предадоха над 45-50 км първокласни пътища, а 5 месеца по-рано и лот 3.3 от „Струма", призова Терзиев.

"Строителния бранш и КСБ са партньори на МРРБ не само в пътния бранш и като изпълнители към АПИ, но са и партньор и в изпълнението на всички дейности по оперативните програми - Региони в растеж, Национална програма за енергийна ефективност. Очакваме мобилизиране и по проектите, които ще изпълняват като бенефициенти вик операторите. Ние, които управляваме тези обществени средства, ще бъдем безкомпромисни по отношение на качеството и сроковете за изпълнение. Строителния бранш са хора, които работят и живеят в България и трябва да сме отговорни те да не напуснат. Ние не политизираме отношенията ни и няма да го направим", заяви и регионалният министър Петя Аврамова.

Министър Аврамова Снимка: Албена Арабаджиева
Министър Аврамова Снимка: Албена Арабаджиева