Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Радева пред "168 часа": Не бях на форума в Катовице, а в детската болница в Краков Десислава Радева е била в Детската университетска болница в Краков, докато съпругът й и останалите държавни глави са обсъждали прилагането на Парижкото споразумение по климата в Катовице.

След скандала първата дама поздрави феновете си с парчето “Радиоактивен”: “Това, щото съм отявлен еколог. И зам.-ръководител на делегация”

Десислава Радева не фигурира в списъците на официалните представители на страните - участнички в 24-ата сесия на конференцията на ООН по климатичните промени в Катовице, Полша. Това установи "168 часа" след цяла седмица дебати била ли е президентшата заместник-ръководител на българската група в началото на декември.

На въпрос на вестника в качеството си на каква е била на Конференцията по климата в Катовице, първата дама отговори като изпрати и линк с визитата

в детска

болница в Краков.

“Това е, докато течеше форума - отговори Десислава Радева пред "168 часа". - Вие преценете дали съм била (на Конференцията по климата в Катовице - бел. ред). Поздрави!”

Линкът, който тя изпрати е статия, публикувана в сайта на Детската университетска болница в Краков.

“Десислава Радева, съпругата на президента на България, посети Детската университетска болница в Краков в понеделник, 3 декември - пише в сайта на лечебното заведение.- Целта на посещението беше да се запознае с полската здравна система, по-специално

с грижата

за децата

Първата дама на България бе придружена от Гълъб Донев, секретар на Министерството на здравеопазването и социалната политика на България и проф. Силвия Николеава, съпруга на българския посланик. Делегацията посети хирургичното отделение, департамента за заболявания, причинени от околната среда, както и звеното за спешна медицинска помощ. Първата дама на България се интересуваше от условията за лечение и престой на децата и улесненията за родителите и полагащите грижи.”

Самата болница, в която Радева е на посещение е в Краков, който е на около 80 км от Катовице, където съпругът й Румен Радев заедно с президентите на Албания, Финландия, Унгария и др. обсъждат прилагането на Парижкото споразумение за климата.

В регистрите на ООН пише, че от наша страна са били държавният глава, посланикът ни в Полша Емил Ялнъзов, шефът на кабинета на Радев Иво Христов, други негови съветници, министърът на околната среда Нено Димов и експерти от министерството.

За сметка на липсата на Десислава Радева като специалист е присъствала жената на бившия военен министър Николай Свинаров - Деница. Тя е посочена като координационен шеф на отдела по европейски въпроси в министерството.

Скандалът тръгна от "Шоуто на Слави" миналата седмица, когато Трифонов размаха документ, в който Десислава Радева е вписана като еколог и втори човек в делегацията за събитието в Полша. Шоуменът обвини президента, че води жена си на екскурзия. Тогава стана ясно, че има два или дори три варианта на списъка с участниците от българска страна.

В единия от тях тя е еколог и зам.-ръководител. Всъщност, за да участва в конференцията на ООН,

не е необходимо да има завършена

такава специалност. Шефът на програмата за развитие по екология на ООН Ахим Щайнер е юрист. По въпросите за климатичните изменения работят още икономисти и други специалисти.

"Няма значение дали си завършил екология. Важното е да се интересуваш от икономическите и социалните въздействия на тези промени", коментира човек от сферата на околната среда.

Нито една институция не признава да е съставила документа, в който президентшата фигурира като еколог зам.-ръководител.

Президентството официално отрече

Радева да е пътувала като такава. "168 часа" също я помоли за отговор, но до редакционното приключване на броя такъв нямаше.

Самата Радева отговори във фейсбук профила си с парчето "Радиоактивен" и добави: "Това, щото съм отявлен еколог. И зам.-ръководител на делегация. Иначе днес бе Никулден. И бе ден за шарани. Сготвени!;)"

Тя оставя без коментар настояването на един от своите фенове да сподели какво мисли президентът за ареста на Иванчева: "Каквото и да кажа, политическата конотация ми е в кърпа вързана". И добавя: "Няма да споделя в този висок форум какво мисля. И... Няма как да отговоря от негово име".

Всъщност

Радева може да придружава съпруга си

навсякъде по протокол, когато има съпътстваща програма за жените на участниците. За главите на отделните делегации важи различен протокол от този на обикновените членове. Те са настанени в друг клас хотели, пътуват самостоятелно и нямат досег с останалите българи.

Освен че като президент Радев може да вземе жена си, има още нещо. На 27 ноември двамата бяха домакини на посещението на полския президент и първата дама на Полша в София. Още тогава Радев предупреждава, че на форума в Катовице ще отстоява българските интереси и

е против миньорите да останат без работа

Факт е, че двете президентски двойки - на България и Полша, се видяха отново 7 дни по-късно в Катовице.

"168 часа" отправи въпросите си към човек от близкото обкръжение на Радев, но отговорът му бе, че всички те са към пресцентъра. Самата позиция на пресслужбата бе доста загадъчна и лаконична - единствено, че Радева не е член на делегацията. Остава отворен въпросът и дали все пак е имало вариант на списъка, в който тя фигурира като зам.-шеф на делегацията.

"Това са протоколни делегации, при които висшите представители на властта не е необходимо да имат особена подготовка - обясни пред "168 часа" бившият министър на околната среда Евдокия Манева. - Експертите отиват няколко дни

преди това и договарят всичко.

В случая няма никаква изненада, че в делегацията на Радев е

имало хора, които не са климатолози

или експерти по въздуха или околната среда. Разбира се, на такива събития е добре е да се говори професионално, а не само да се четат предварително написани изказвания, но всъщност практиката е такава. Според мен нито сме спечелили, нито сме изгубили от това, че Десислава Радева е била там. Това не е някакъв прецедент."

Манева е човекът, подписал протокола от Киото през 1998 г.

"Тогава се поставяха жалоните и ангажиментите за години напред - спомня си тя. - Никога няма да забравя как до последно преговаряхме. Последните 48 часа - без прекъсване, изобщо не сме напускали залата. На моменти по столовете имаше хора, които задремваха. 10 дни преди това експертите бяха заминали, за да уточнят коя страна каква позиция има. Истината е, че климатът и околната среда са една трудна материя, която засяга всичко - от енергията до индустрията - всички сфери."