Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЦРУ: ИДИЛ празнува след терора в Страсбург. Един от двамата загинали е 45-годишен тайландски турист,
прострелян в главата. Линейката дошла след 45 минути

Заподозреният атентатор лежал в затвора, там се радикализирал. Имал т.нар. досие “С” за ислямисти

Терористът, убил двама и ранил 14 души на коледен базар в Страсбург, открил стрелбата в 20 ч. местно време (21 ч. българско - бел. ред.). Полицията тръгва по петите му малко след това и от 20,20 до 21 ч. Шериф Шекат стреля два пъти по патрулиращи полицаи. Според някои информации е бил ранен, но полицията не ги е потвърдила.

Избягал от местопрестъплението с такси.

Възможно е да е успял да влезе в Германия.

Границата е само на 15 км, но не е потвърдено. След убийствата хората изпаднали в шок и паника.

"Центърът заприлича на призрачен град. Магазините и заведенията се изпразниха, но нямаха право да затворят вратите си. В района на коледния базар се бяха струпали хиляди хора. Хаос", написа в туитър испанският евродепутат Карлос Итургайс.

"Чух стрелба и след това настъпи апокалипсис. Хората започнаха да бягат във всички посоки", казва свидетел пред Асошиейтед прес. Видял, че трима души са ранени, и то само на няколко метра от големия коледен базар в центъра на Страсбург.

Малко след стрелбата в града, обявен за коледна столица, се появяват полицейски коли и линейки. "Чухме няколко изстрела, може би три, а после видях, че хората бягат - казва друг свидетел. - Един от тях падна, не знам дали защото беше ударен, или защото беше завлечен от множеството."

От съображения за сигурност полицията призова всички да стоят по местата си до второ нареждане. Така много хора са били блокирани цели 5 часа и половина в близки ресторанти и магазини, когато органите на реда са им позволили да си тръгнат.

Евродепутатите пък са били заключени в Европарламента,

който е заседавал по същото време. Той според председателя му Антонио Таяни е на около 3 км от мястото на стрелбата. Няколко представители обаче вече са били напуснали сградата и са се отправили към коледния базар, станал арена на стрелбата. Когато чули изстрелите, се скрили в близките хотели и ресторанти.

В първоначалната суматоха първоначално са преброили трима убити и 11 ранени. После се оказва, че загиналите са двама, а пострадалите - 14.

Повечето от жертвите са били мъже. Единият от двамата загинали е 45-годишен тайландски турист, прострелян в главата, съобщава Би Би Си. Жената на тайландеца не е пострадала, но е в шок. Агенцията се позовава на свидетел, че хората наоколо са се опитали да помогнат на азиатеца, обадили се и на Спешна помощ. Докато чакали тя дойде, го преместили в близък ресторант, но раната била смъртоносна.

Линейката дошла след повече от 45 минути.

Свидетелят чул, че лекарят казал по телефона, че няма никаква надежда туристът да бъде спасен.

Български журналисти, които са на посещение в Европарламента, са вечеряли в същото заведение, в което починал тайландецът.

"Бяхме на втория етаж, чухме писъци. После разбрахме, че от входа е влязъл мъж, целият облян в кръв", разказа пред "24 часа" репортерката от радио "Благоевград" Росинка Проданова.

Все още не е ясно кой е вторият загинал при атаката.

Причината за атаката също е неизвестна, но американска разузнавателна група, наблюдаваща съмнителни сайтове, заяви, че привържениците на ИДИЛ празнуват.

Мястото е една от най-оживените улици в града по време, когато много хора разглеждат коледния базар.

29-годишният мъж фигурира в регистрите като потенциално опасен ислямист, има т.нар. досие "С" за радикалисти. Макар и непостоянно, но е бил под наблюдение на специалните сили, разположени след терора в Париж през 2015 г., когато загинаха 130 души. Роденият в Страсбург Шериф е лежал няколко пъти в затвора за кражби и се предполага, че там се е радикализирал. Тогава са го посетили агенти на разузнаването и са разбрали, че е бил вербуван от ислямисти, пише в. "Джерузалем пост".

Въпреки наблюдението на службите, преди да открие стрелбата на коледния базар, мъжът от североафрикански произход е

извършил и въоръжен обир в същия ден.

След бруталната стрелба 600 полицаи, военни и антитерористи, както и два хеликоптера, са включени в операция по издирването на стрелеца.

Униформени обградили жилището му, но не го открили там. Намерили пушка и гранати. Оказва се, че органите на реда не са знаели, че 29-годишният Шериф е притежавал толкова оръжие.

Моделът на атаката в Страсбург наподобява стрелбата на коледния базар в Берлин през 2016 г., когато бяха убити 12 души, пише в. "Джерузалем пост". Терористът също беше лежал в затвора и там се е радикализирал. Така е и в повечето атентати в Европа в последните години - и в Париж, и в Брюксел, и в Стокхолм.

Франция повиши нивото на тревога за националната сигурност на най-високото.