Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради очакваната тежка епидемия от грип медиите се надпреварват да питат национални консултанти и различни експерти как да се предпазим.

Страшна е прогнозата, че новият вирус е опасен и ако е свински, възрастни и деца трябва да влизат в болнични заведения още при първите симптоми.

Националният консултант Тодор Кантарджиев дори публично посъветва всички да си заделят преди епидемията по 30-ина лева за един от двата антивирусни препарата, които помагат. Имало и трети, който моментално ликвидирал грипния вирус и всеки момент щял да излезе на пазара.

Никой обаче не споменава кои са тези лекарства. Експертите нямали право, понеже освен, че е реклама, ще ги обвинят в меркантилност като някои лекари, които срещу комисиони предписват определени лекарства.

За телевизиите да кажеш име на продукт или фирма, е все едно да хвърлиш една пари през отворен прозорец вместо в рекламния отдел.

Как обаче да си намериш и купиш лекарството, което по време грипна епидемия може да ти спаси дори живота?

Например да отидеш до личния си лекар за вълшебните препарати. Никой обаче няма да го направи, защото си представете как всяко джипи има по над 2000 пациенти, от които поне 50 са всеки ден пред кабинета му. И за какво да висиш здрав половин ден, за да го питаш кое е най-доброто лекарство срещу грип.

Да не говорим, че докато стоите на опашката с пациентите, ще вдишате коктейл от вируси.

Ако реши да си го спести и да попита в коя да е аптека, ще му изброят поне 10 препарата, но нито един фармацевт няма представа кои са тези, препоръчвани от националните консултанти, на които плащаме за превенцията.

Така ще стане както всяка година - народът масово ще боледува, ще отсъства от работа, дано никой не стигне до най-лошия вариант да лежи в болница. През това време ще се трупат хиляди болнични, икономиката ще губи милиони левове добавена стойност, а хората, кихайки и кашляйки ще обсаждат аптеките за най-популярните медикаменти, които обаче не лекуват грипа.

Това се повтаря всяка година и според медици българинът продължава да се лекува абсолютно неграмотно, а причината е, че държавата знае как, но не иска да каже, за да не прави реклама на две лекарства. Интересно дали ще се държи по същия начин, ако ни връхлети и епидемия от ебола или недай Боже някоя по-страшна болест като чума? И тогава ли всички ще си траят, сакън някой да не спечели или да не си помислим, че еди-кой си взема комисиони?

Но в случая има и друга логика и тя е по-важна, защото от нея зависи здравето на нацията - кой ще поеме отговорност за хилядите болни?

Кой ще поеме отговорност, ако някой почине от опасния грип само защото не е взел навреме подходящ медикамент и не е знаел, че трябва да иде при джипито или в болницата? Кой ще поеме отговорност, ако се потвърдят теориите, че вирусите причиняват редица ракови заболявания? Кой ще поеме отговорност за поредните загуби на бизнеса и икономиката заради хилядите болнични?

Кой ще е виновен, че се е стигнало до скъпото болнично лечение от по 1000 лв. на ден? Никой - както всяка година. Това е поредният проблем, който, вместо всеки да реши с 30-ина лева, инвестирайки ги в правилното лекарство, ще ни излезе както обикновено през носа - милиони левове загуби, още повече хронично болни и скъпо лечение за сметка на данъкоплатците и бизнеса.

След като има клинични тестове, при които е доказано, че с дадени медикаменти може да се овладее епидемията, толкова ли е трудно да се направи кампания, платена примерно от НЗОК или от Министерството на здравеопазването, като в нея се дадат най-общи съвети - това са лекарствата, при усложнения се обърнете към личните лекари. Толкова ли е трудно даден чиновник да направи нещо нещо абсолютно елементарно за здравето на цялата нация?