Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Драганов е подсъдим по 2 дела.
Евелин Драганов е подсъдим по 2 дела.

И апелативният съд в София обяви за невинен бившия шеф на съда в Раднево Евелин Драганов по обвинение за закана с убийство на деловодителка. През 2017 г. същата присъда постанови Софийският градски съд.

Драганов, който бе уволнен от системата за друг случай, е подсъдим за това, че на 5 септември 2013 г. звъннал по вътрешния телефон на деловодителката Йовка Митева й й казал: „Мръсна ***, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи".

Столичните апелативните съдии Пламен Дацов, Невена Грозева и Светла Букова приемат, че думите наистина са изречени и че Митева ги е възприела, тъй като много пъти е разговаряла с Драганов по телефона и познавала гласа му.

За да оправдаят обаче бившия съдия, магистратите се позовават на повторна психологопсихиатрична експертиза, чието заключение гласи, че Митева не е преживяла страх за живота си. 

"Дори и да се приеме породен страх у Митева, същият датира далеч след инкриминираната дата и не е от такава степен и такова качество - да възникне у нея вярване, че деецът ще осъществи заканата си", пишат в решението си апелативните съдии.

Те подчертават, че поведението на Драганов през годините било "неизменно, перманентно грубо поведение, което е било негов стил на работа, макар и недопустим, некоректен и в противоречие със съдийската етика". Обичайният речников запас на Драганов бил такъв и всеки работещ в съда знаел това.

"Възниква известно съмнение за това как е възможно инкриминираните изрази, които се характеризират с нетолкова кратка словесност, отправени в момент на стресова ситуация да бъдат с брилянтна точност запомнени и възпроизведени от пострадалата на по-късен етап", казват съдиите.

Митева е подала жалба срещу Драганов 8 месеца след телефонния разговор до председателя на Старозагорския окръжен съд. А почти една година по-късно е афиширала проблемите си и пред проверяващи членове на Висшия съдебен съвет съда. "Не може да се приеме и обяснението, че Митева не е пуснала жалба до полицията, тъй като братът на подсъдимия работил там. Когато човек изпитва страх за живота на семейството си - своя и неговите близки, всичко остава на втори план с оглед на факта, че животът е първостепенен като ценност", казват апелативните съдии.

Магистратите отбелязват, че деловодителката изпитала страх за живота на майка си и в продължение на 4 месеца не ходела в тоалетната на етажа, на който се намирал кабинета на Драганов.

След телефонното обаждане на Драганов Митева изпила няколко таблетки "Дормиплант". След това обаче не е вземала медикаменти, а и такива не са й предписвани.

Решението на апелативния съд може да се оспори от прокуратурата и частното обвинение пред Върховния касационен. 

Срещу Драганов има и друго дело. Той е обвинен заедно с адвокат Филип Горов от от Стара Загора, че опитвали да убедят основни свидетели да оттеглят показанията си по едно от делата срещу друга съдийка от Раднево Люба Петрова.