Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има очаквания за предсрочни избори. Управляващите ще изберат кога Илияна Йотова СНИМКА: Архив

„Има очаквания и в хората, това показват и социологическите данни. Познавайки нравите на българския политически живот, смятам, че управляващата коалиция ще избере този момент, за да бъде в неин интерес“, каза вицепремиерът Илияна Йотова пред БНР.

„Има огромен вакуум в отношенията между институциите“, смята Йотова.

„България няма никаква идея каква да бъде политиката й към нашите сънародници навън. Нямаме отговор на въпроса искаме ли тези хора да се чувстват българи и ако да, то какво да правим за това.“

Йотова съобщи, че нейният екип е подготвил концепция за българска институция от типа на Британски съвет и Институт „Сервантес“.

Много харесвам всичко онова, което е в графата читалищна дейност, но в XXI век това вече не е достатъчно, допълни Йотова.

„Често пъти ни казват в президентската институция, че нямаме правомощия. Всеки, който претендира да бъде част от институциите, трябва да има своите отговорности“, подчерта Йотова.

Тя окачестви като „груба грешка, гаф на българското правителство, че няма да изпрати солидна делегация в Маракеш, която да каже защо България на приема Пакта за миграцията“.

„Той (пактът) ще се приеме, но проблемът е, че това е слаб документ. Обаче има две неща, които са много важни - как да се управлява миграцията и реадмисията“, каза Йотова

Страните от ООН се събират на 10 и 11 декември в мароканския град в Маракеш за подписване на Глобалния пакт за миграцията.

Според Йотова „голямата грешка на Европа през 2010-2011 г. бе, че избяга от управлението на миграцията и после започна да лекува последствията.

„Започна криза, която и до ден днешен не е решена“, каза тя.

„Ако ЕС продължи да функционира по същия начин, ще има много тежка съдба“, подчерта вицепрезидентът.