Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият речник и вечната битка на вегана със здравия разум. Изобщо - пробита лейка чешма сънува

Крайно време е да се сложи точка на безразборното плямпане и да се въведат задължителни коректни изразни средства, за да се спре най-сетне бездушното нараняване на фауната.

Във века на веганската идеология и Истанбулската конвенция е нетърпимо да се казва:

“Не ми се

запъвай като

магаре на мост!” Особено ако в този момент наблизо пасе магаре. То би могло с пълно основание да се обиди, натъжи и изпадне в депресия от безцеремонното погазване на достойнството и доброто му име.

Заради нечий келешлък дългоухото може внезапно да бъде обзето от справедлив гняв и да изрита невинен. Ако е по-чувствителна натура, може дори да замълчи завинаги. Не бива да забравяме, че магарето служи вярно на човека вече цели 5 хил. години, неслучайно баш то, благодарение на многопластовия си характер, е поставено на емблемата на Демократическата партия в САЩ. А ние с една непремерена и напълно излишна забележка рискуваме да нараним крехката му душевност, повличайки верига от ужасни последствия.

Довчера може сляпо да сме вярвали, че дума дупка не прави, но се оказва, че сме живели в жалка самозаблуда. ПЕТА, могъща организация за защита правата на животните, се обърна с молба към населението на планетата да спре употребата на идиоми, съдържащи обидни намеци.

Абсолютно на сериозно активистите предлагат речник, в който изрази от незапомнени времена се заменят с нови, премерени и политически коректни. Да кажем например “Хващам цветето за бодлите”, вместо “Хващам бика за рогата”, или “като епруветка”, вместо “като опитна мишка”.

Разбира се, има много детайли за изглаждане, реформата е в зародиш, пардон, едва покълва. Пословиците в различните култури звучат различно, налага се да се адаптират към спецификите на етноса. Голяма част от човечеството отлично разпознава бика, но няма представа на кое викаме епруветка. И все пак, с тази напредничава идея ПЕТА прави огромна крачка

в борбата срещу

хилядолетното

месоядно

грубиянство

Наскоро насред претъпкан с клиенти хипермаркет малко момиченце се обърна към баба си с думите: “Ти си магаре!” Нищо нямаше да му коства, ако вместо това ѝ беше казало: “Ти си маруля!”. Въобще светът би изглеждал по съвсем различен начин, ако телетата не се влачеха смазани от покруса, дочули случайно как някой казва: “Не ме гледай тъпо като теле!” Съвсем плавно и безболезнено този изпълнен с хомофобия и расизъм израз би могъл да се замени с вегански коректен: “Не ме гледай като паднала мушмула” или “като сцепена тиква”.

Вместо “На умряло куче нож вади” защо да не се ползва далеч по-изисканото: “На гнила рукола пармезан стърже” или

“На смачкан

трюфел

талиатели

кипва”?

Ще се види известен зор с приспособяването на по-засукани поговорки като “Ако тръгнеш след бръмбар, до лайно ще стигнеш”, но все ще се измисли нещо от сорта: “Ако тръгнеш след баба, на телефонен измамник ще налетиш.”

Седнат ли сериозно да мислят, експертите от ПЕТА ще намерят колая и на “Уйде коня у ряката”, “Бързата кучка слепи ги ражда”, “Не бързай като пърле пред майка си”, “Ослушва се като шопар в царевица”...

В своята безгранична мъдрост организацията пояснява, че изчезването на фразите, които “банализират насилието”, ще накара хората да започнат да ценят животните, представата за върховенството на човека, която води до експлоатация на уж по-нисши видове, ще изчезне. CNN пък разкрива, че тази концепция е вдъхновена от публикувана през ноември научна статия, доказваща, че ако веганите накарат хората да осъзнаят произхода на храната си, това “без съмнение ще се отрази върху езика и литературата”. Невероятно прозрение! Прилагайки същия подход, имаме шанс веднъж завинаги да изкореним представата, че от водата се настива, и тогава хората може да започнат да се къпят всеки ден. То било толкова просто, как не сме се сетили досега, къде сме блели?

Напълно очаквано се намериха и скептици да оплюят заменките на идиомите, че обиждали плодовете и зеленчуците, а някои дори обвиниха новия речик в накърняване на правата на ЛГБТ общността. Но така е с всяка голяма промяна, която тласка цивилизацията напред, отначало се надига неосъзната закостеняла съпротива.

Негативизмът тоя път стигна дотам, че някои дори цитираха “1984” на

Оруел:

“Предвиждаше

се, когато

новговор

се възприеме веднъж завинаги, а старговорът се забрави, еретичните мисли — тоест мислите, които представляват отклонение от принципите на ангсоц — да станат буквално немислими, поне дотолкова, доколкото мислите зависят от думите".

Крайно несправедливи и извадени от контекста асоциации за проекта на ПЕТА, постлан изцяло с добри намерения.

Критиците на новия подход към животните са същите, които подлагат на съмнение и изконните годишни доклади на “Репортери без граници”, друга могъща и праведна организация. Най-надменно питат какви са тия грантаджии и откъде накъде трябва да се съобразяваме с класациите им за свобода на словото, след като един от създателите им примерно е отявлен фашист. Заблудени хора са това, време им трябва да възприемат прогреса. Но пък всеки може да изпадне в объркване и неразбиране на тънкостите, ама наистина всеки.

Да си припомним например шокиращата некоректност към животните в думите на Христос, Евангелие от Матея 7:6 - “Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат.” ПЕТА яко трябва да се напъне, за да изглади точно тая мисъл в новия речник, но както гласи българската поговорка: “Без мокри гащи раци се не хващат.”