Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пистолети със заглушител, намерени у една от бандите. СНИМКИ: МВР
Пистолети със заглушител, намерени у една от бандите. СНИМКИ: МВР

Адвокат крил калашници, картечни пистолети, пушки и барут за 2 роти в подземен гараж в кв. “Редута”

Премиерът Борисов: Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат

Канал за производство и търговия на оръжия в казанлъшкия завод “Арсенал” пресекли антимафиотите от ГДБОП, преди автомати “Калашников” и пистолети със заглушител да стигнат до ръцете на терористи в сърцето на Европа.

72 ч по-рано щурмоваци са закопчали столичанин на излизане от подземен гараж, в който имало оръжие за 2 роти.

Акциите на ГДБОП и спецпрокуратурата събраха около голяма заседателна маса със заловени оръжия премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Тримата разглеждаха чинно автомати, пистолети и патрони, след което Борисов обобщи: “Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители - специално правени като за специалните части - баретите”.

Главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов разглеждат заловените оръжия от ГДБОП по 2 операции заедно с шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов, зам. главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов.
Главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов разглеждат заловените оръжия от ГДБОП по 2 операции заедно с шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов, зам. главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов.

На 4 декември в Казанлък за 24 ч са били закопчани 7 души в момент на вътрешна сделка помежду си. Не е изключено в бандата да са били внедрени агенти под прикритие.

Интересното е,

че заглушителите

на оръжията,

които групата

получавала от

предприятието,

били същите като тези на нашите спецчасти. “Как тези оръжия излизат от завод “Арсенал”? Това не ни е ясно. Управителите на завода трябва да си вземат необходимите мерки...”, каза шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов. (Как реагираха от оръжейното предприятие - виж по-долу - б.а.)

Бандата действала от септември 2017 г. досега, като придобивала, съхранявала и разпространявала оръжие от завод “Арсенал”, посочи прокурор Евгения Станкова. 7-те арестувани били спипани с 10 автомата “Калашников” и пистолети. Някои от тях били бивши служители на оръжейното предприятие. Тепърва обаче ще се проверява дали не са се върнали да работят там.

След претърсване на 9 адреса броят на оръжието се умножил - 17 автомата “Калашников” със заглушител, 15 пистолета също със заглушител и 12 цеви за оръжие.

Гешев предположи, че оръжията от завода са изнасяни незаконно цели и на части. Предстои прокурор да прецени на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

Оръжейната банда от Казанлък имала общо с друга група за фалшиви документи. “Може да се каже, че имат един и същ търговски директор”, изрази се образно Гешев.

Арестувани по разследването за печатане на фалшиви лични карти били 5-има, като трима от тях - чужденци. “Намерена е и печатницата.

Фалшивите

документи за

самоличност са

израелски,

унгарски,

италиански,

канадски,

има и подправени документи на арабски език и много други. Всички ние разбираме компилацията на банда за огнестрелни оръжия с група за фалшиви документи какво може да постигне”, каза Спиридонов.

На 30 ноември на излизане от подземен гараж в столичния кв. “Редута” антимафиотите са задържали мъж на име Ивайло Попов - стар познайник на ГДБОП и прокуратурата. Преди 3 г. е бил заловен като член от банда, държала 50 картечни пистолета “Узи”.

На първа

инстанция е

осъден на 3 г.,

но делото му не е приключило окончателно.

В гаража, който бил обезопасен с камери, разследващите открили оръжие за 2 роти, увери заместникът на Цацаров. Там имало 65 автомата “Калашников”, 37 картечни пистолета “Скорпион” и 43 други пистолета. Антимафиотите се изненадали, когато открили 8 кг черен барут, който при възпламеняване може да срине жилищен блок със земята, каза Спиридонов. В гаража, който разследващите нарекоха оръжеен склад, имало и 2 сандъка със запалки за гранати с 3 конски сили мощност, над 400 цеви за оръжие, 2 пушки помпи и 14 дръжки със спусък за РПГ, както и около 50 хил. патрона.

Ивайло Попов е вписан като адвокат. Много от столичните му колеги обаче нито са го виждали, нито са чували за адвокатската му кариера. Името му се появява в различни сдружения за тайландски бокс, кик-бокс и други.

Към момента задържаният нямал нищо общо с оръжейни фирми. “Той е прехвърлил фирмите си на свои роднини”, каза директорът на ГДБОП.

Как е действал мъжът? “Купува оръжие, по документи го обезопасява - оказва се, че у нас с касова бележка може да удостовериш, че си продал обезопасено оръжие. След това вкарва оръжието на черния пазар, като го преработва да стане годно за стрелба”, обясни Гешев.

На Попов спецсъдът е наложил постоянен арест.

Очаква се по това дело в следващите дни да бъдат задържани и други заподозрени за незаконна търговия с Попов.

Шефът на завода в Казанлък: Никой нищо не ни е казвал

ВАНЬО СТОИЛОВ

“До момента нямам официална информация по този случай и по тази причина няма какво да коментирам.” Това каза пред “24 часа” съсобственикът на оръжийната фирма “Арсенал” в Казанлък Николай Ибушев, помолен да коментира твърденията, че откритото нелегално оръжие е произведено при тях.

По неофициална информация част от 7-те задържани са от казанлъшките села Хаджидимитрово и Габарево. Сред тях е А. Д., на 48 г., който преди 10 г. също бе уличен в притежание и нелегална търговия с оръжие.

От полицията в Стара Загора казаха, че са осигурявали логистично операцията на ГДБОП и спецпрокуратурата.

Оръжейни експерти коментираха, че официално всяко оръжие от завод “Арсенал” излиза със сериен номер. “Една сделка може да бъде съвсем законна, но след няколко препродажби на стоката следите на истинския собственик вече се губят”, посочи човек от предприятието.