Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едната е параноична, но много логична

Както е известно, в края на миналата седмица през Керченския проток между Черно и Азовско море се опитаха да минат 3 украински военни кораба – два катера и един буксир. Те бяха обстреляни и пленени от руските власти, половината моряци са арестувани и ще ги съдят, а трима са ранени. Светът пак настръхна – дали от Керч няма да тръгне третата световна война?

Война според мен няма да има, но

инцидентът

очевидно е

предизвикан

нарочно

- за да се вдигне напрежението. Кой обаче е виновен? И кому е изгодно това? След като изчетох десетки статии и коментари из чуждите медии, стигнах до 7 основни версии. Разбира се, те спокойно може да са 70, но тези ми се виждат най-сюжетни.

1. Инцидентът е предизвикан от Путин, за да му вдигне падналия рейтинг. Доскоро одобрението за руския президент беше над 80 на сто, но след пенсионната реформа стигна 66%. Значи е нужна спешна патриотична инжекция.

2. Предизвикан е от президента на Украйна Порошенко със същата цел. В момента рейтингът му се е сринал до 8% одобрение, явно народът вече не го ще. А догодина през март предстоят президентски избори и той гарантирано ще ги изгуби, ако не предприеме нещо решително.

3. Според Юлия Тимошенко Порошенко се кани да отложи или да отмени президентските избори. Той използва инцидента, за да въведе военно положение. Бившата премиерка на Украйна, която лежа в затвора и се превърна в героиня на опозицията при управлението на Виктор Янукович, в момента е най-вероятният следващ президент. Според нея Порошенко тепърва ще прави подобни инциденти, ще удължава военното положение и ще разширява неговия обхват, докато изборите станат невъзможни.

4. Путин иска да предотврати украинската военноморска база в Бердянск, на брега на Азовско море. Президентът Порошенко обяви, че ще я изгражда, само преди 2-3 седмици. В по-далечна перспектива тя може да стане база на НАТО. Затова Путин е решил да спре всякакви украински военни кораби. Няма кораби – няма и база.

По принцип през този проток не минават украински военни кораби. Преди 2 месеца една малка флотилия реши да провери какво ще стане и руските власти я пуснаха без проблеми. Сега обаче реакцията бе съвсем различна – явно новината за превръщането на Бердянск във военна база е променило играта.

Но пък възможно е това да е двуходова комбинация на Порошенко, за да се приложат версиите 2 и 3.

5. Киев да иска да осуети вече обявения разговор между Путин и Тръмп на предстоящата среща на Г-20. Както е известно, Украйна работи срещу Тръмп. Тя даде на ФБР и на специалния прокурор Мюлър документите, с които бе вкаран в затвора Пол Манафорт - бивш ръководител на предизборната кампания на Тръмп.

Грехът на Манафорт е в това, че е бил лобист и консултант на бившия украински президент Виктор Янукович, получил е от него доста милиони и не ги е обявил пред американските данъчни власти. Благодарение на Киев той бе осъден за 5 данъчни престъпления и 2 банкови измами, но тепърва предстоят още дела. Като видя, че ще си умре в затвора, Манафорт клекна и се разбра с Мюлър да му сътрудничи срещу намаление на присъдите. И точно на 26 ноември, пак по време на инцидента в Керч, Мюлър обяви, че разваля спогодбата - Манафорд не сътрудничил.

И буквално в същия ден (27 ноември, но да вземем предвид разликата в часовете), в. “Гардиан” съобщи, че Пол Манафорт е посещавал три пъти създателя на “Уикилийкс” Джулиан Асандж, който стои затворен в посолството на Еквадор в Лондон. Третият път е бил през март 2016 г. Хипотезата е, че Манафорт е получил от руските тайни служби копия от имейлите на Демократическата партия, които компрометират Хилари Клинтън, предал ги е на Асандж, а по-късно “Уикилийкс” ги публикува и Тръмп спечели изборите.

Манафорт,

“Уикилийкс” и

Асандж отрекоха категорически,

а “Гардиан” започна така да редактира статията си в нета, че взе да става нещо като “една жена в трамвая ми каза и веднага слезе”.

И ако на срещата на Г-20 Путин и Тръмп разговарят, очевидно темата им ще е точно същата. В тази обстановка дори едно “здрасти” ще звучи като предателство.

Схемата е параноична, но има някаква логика. Защо трите случки – Керч, статията в “Гардиан” и гневът на Мюлър срещу Манафорд се случиха едновременно? И защо светът пак настръхна точно пред срещата на Г-20?

6. Руските патриоти твърдят, че Порошенко е пратил корабите след указания от американското посолство. Това би могло да има нещо общо с версия №5, но руските патриоти винаги това твърдят.

7. Путин иска да покаже на света, че и Керченският проток, и азовската акватория са под контрола на Русия – недейте да припарвате. Но това и преди си беше ясно. Дали е морално и законно – това вече е въпрос на гледна точка. Русия срещу света.

Но Керченският проток е принципно различен от Босфора. Азовско море се води вътрешно, протокът не е международен и не е предмет на Конвенцията на ООН за свобода на мореплаването. През 2003 г. Русия и Украйна подписаха договор за режима на ползването, но след 2014 г. всичко се промени, защото и двата бряга на Керченския проток вече са под контрола на Русия. Самият проток на места е толкова плитък, че могат да минават само гемии. Затова по дъното му е издълбан т. нар. Керч-Еникалски канал, по който се промъкват кораби, които газят до 8 м дълбочина. Те се водят задължително от лоцмани, които се предоставят от руските власти.

Тази година режимът още повече се затегна, защото се откри първата част от Кримския мост. Точно над корабния канал мостът има нещо като портал, който е широк 185 метра и висок 35 метра. За да минат, корабите чакат по 2-3 часа, минават проверки и после се подреждат в конвой.

Така че това не е нито Босфора, нито Гибралтар – тук е тясно и се минава дисциплинирано. Това е положението. Киев не го признава, светът също, но каквито и санкции да се наложат на Русия, така ще продължи поне още 20 години.