Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов ръководи заседанията на съдийската колегия на ВСС. До него са шефът на ВАС Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев.
Лозан Панов ръководи заседанията на съдийската колегия на ВСС. До него са шефът на ВАС Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Жена за първи път оглави военен съд. Полк. Мадлен Димитрова поиска магистратите под пагон да гледат и дела срещу служители на ДАНС, ДАР и НСО

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов за втори път игнорира 10-има членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които преди 7 дни отправиха към него въпроси за независимостта на всички съдии у нас, която той постави под съмнение.

“Колеги, няма какво да добавя към това, което казах на предходното заседание на съдийската колегия”, каза Панов и отново напусна залата.

Преди седмица съдия №1 подчерта, че съдебните кадровици нямат право да му държат сметка какво говори. В средата на ноември в реч пред чужди и български магистрати Панов каза, че цялата съдебна система е затънала в дълбоки зависимости.

“Така ли ще продължим отношенията си?”, попита представляващият ВСС Боян Магдалинчев Панов. И посочи, че на конференция във Виена

Панов говорел

същото - че

трябва да се

продължи

мониторингът в

България

“ВСС е органът, който взема решенията по отношение на съдийската общност. Ако трябва да направим тиймбилдинг, за да си кажем нещата в очите и нещата да вървят”, каза Магдалинчев, след като Панов си тръгна от заседанието.

“Негово право е да прецени дали да отговори, или не”, заключи шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

По-късно пред репортери Магдалинчев отрече въпросите към Панов да целят импийчмънт на председателя на ВКС. “Целта е да има диалог”, уточни лицето на ВСС.

Вчера съдебните кадровици за първи път избраха жена да оглави военен съд. Полк. Мадлен Димитрова получи единодушно с 12 гласа “за” поста председател на Софийския военен съд.

“Жена полковник да се подкрепи от толкова мъже полковници... Това е показателно”, коментира членът на ВСС Севдалин Мавров подкрепата, която Димитрова е получила от колегите си да оглави съда.

Там

правораздават

8 съдии, от

които 6-има

са мъже

Другата жена освен Димитрова е съдия Лидия Евлогиева, която е с чин подполковник.

Пред ВСС Димитрова обяви, че един магистрат под пагон в София разглежда средно по 5 дела на месец, което е твърде малко. От 2008 г. военните съдилища не решават дела срещу полицаи.

Наскоро военните магистрати поискаха да гледат дела не само срещу военнослужещи, а срещу служители от системата на националната сигурност - ДАНС, ДАР, НСО и други структури, на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Съдиите под пагон дори предложиха да решават и случаи за посегателства срещу служители на сигурността.

Момент от заседание на ВСС.
Момент от заседание на ВСС.