Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Карина Караиванова
Карина Караиванова

Въвеждането на системата “Бонус - малус” може да се забави с няколко месеца и да не влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това прогнозира на дискусия председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова.

“Има нужда от законови промени, за да се реши основният проблем, свързан с продажбата на коли с лоша застрахователна история, мотивира се тя. Вариантите са два - хората, които могат да управляват един автомобил, да се вписват в талона на колата, а вторият - това да става в полицата. След приключване на общественото обсъждане ще бъдат предложени промени в Кодекса за застраховането и в Закона за движение по пътищата. Онлайн връзката между КАТ и Гаранционния фонд също не била готова, което ще затрудни съставянето на досиетата за всеки водач.

Началникът на Пътна полиция Росен Рапчев обяви, че вече има предложение превишаването на скоростта не с 10 км/ч, а с 20 км/ч от разрешената да носи една малус точка.

Вече се работи по засичане на водачи без “Гражданска отговорност” чрез електронни камери. Пътна полиция работи с 23 стационарни камери, една система за средна скорост, 148 мобилни и 28 преносими камери. След обществена поръчка ще има нови, които ще документират нарушенията на скоростта, ще правят автоматично справки дали преминаващите коли са с валидни полици. На водачите, засечени да шофират без застраховка, ще се съставя електронен фиш, който отива при собственика на колата.

Въвеждането на системата няма да увеличи 900-те милиона лева, които събират застрахователните компании, но ще промени начина на тяхното разпределение, увери Владимир Савов от финансовия регулатор. Според прогнозите 78% от водачите ще ползват поевтиняване на полиците, а само 0,4% ще платят с 400% по-скъпа полица, заяви още Савов.