Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Галина Захарова - зам.-председател на ВКС (вляво) и съдия Капка Костова бяха част от комисията, изпратена от Лозан Панов в апелативния спецсъд.
Галина Захарова - зам.-председател на ВКС (вляво) и съдия Капка Костова бяха част от комисията, изпратена от Лозан Панов в апелативния спецсъд.

Магистрати от апелативния спецсъд единодушни: Това е безпрецедентен натиск! ВСС да се намеси

Трите върховни съдийки начело със зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, изпратени там по искане на Лозан Панов, вече са проверили всички въззивни наказателни частни дела срещу подсъдимата за подкуп Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Това съобщиха от съда, оглавяван от Георги Ушев.

По-рано днес от ВКС съобщиха, че със своя заповед Панов наредил на заместничката си Захарова и съдиите Капка Костова и Галина Тонева да проверят броя на образуваните въззивни наказателни частни дела срещу Иванчева и Петрова, администрирането на документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в съда и т.н.

Предстои комисията от върховните съдии да излезе с доклад какво е установила. Има срок до 10 декември. Проверката е по Закона за съдебната власт. Чл. 114, ал.1, т. 9 от него предвижда, че председателят на ВКС "извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища". 

По-рано от прокуратурата призоваха шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава делото срещу Иванчева и Петрова, което е свързано с окончателното решаване за мерките им за неотклонение. От съда обаче оказали пълно съдействие на колегите си от ВКС да прочетат всичко необходимо за проверката им.

Съдии, с които "24 часа" разговаря, обявиха, че това е безпрецедентен натиск върху апелативния спецсъд. Те са готови да сезират Висшия съдебен съвет и инспектората към него, за да защитят независимостта си.