Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако протестърите искат да живеят като шведи, трябва първо да настояват за мощен прогресивен данък върху доходите и корпоративните печалби

След като бензинът поевтиня, текущите протести заложиха на лозунга за по-ниски данъци. Но къде в Европа има по-ниски данъци от българските? Никъде! Приходите от данъци у нас се равняват на 29 на сто от брутния продукт (БВП), докато средното за ЕС е 40 на сто. В тези охолни общества, за които бленуваме, приходите от данъци стигат 50-60 на сто от БВП.

Ако още резнем тази най-малка пица в Европа и в новата българска история, ще трябва да спрем мизерните разходи за социални помощи, култура, образование. Едва ли протестърите съзнателно искат това. По-скоро

натам ги пързаля този, който им пише опорните точки

А той работи за някой олигарх с партия. Протестърът е гневен срещу несправедливостта и неравенството в обществото, но олигархът е много даже доволен . Той работи за още повече неравенство и още повече несправедливост. И за това плаща на манипулатори, които насочват гнева на тълпата срещу собствените й интереси.

Добре, а

какво трябваше да искат протестърите, ако не бяха манипулирани?

Много просто – българската данъчна система е най-регресивната в Европа. Данъците са регресивни тогава, когато по-бедните плащат по-голям дял от доходите си, а богатите по-нисък. Следователно данъчната система в България трябва да стане прогресивна, за да бъде като в нормалните държави.

Например у нас приходите от данъци върху потреблението са 51 на сто от всички приходи, докато средното за ЕС е 28 на сто. Затова пък данъците върху доходите и богатството у нас са едва 18,5 на сто от данъчните постъпления, докато средното за ЕС е 32,4, два пъти повече. При нас всичко е наопаки.

Регресията е в това, че докато бедните и средните харчат 100 на сто от доходите си за потребление и плащат поне 20 на сто ДДС върху всичките си пари, богатите спестяват поне половината или ги инвестират, за да получават рента. Всички обедняват, но 10 процента забогатяват.

Вероятно протестърите искат по-малък данък върху хляба, сиренето, учебниците, цигарите? Искат по-ниско ДДС за най-необходимите продукти и услуги? И правилно искат, но това ще отвори в бюджета дупка от 10-20 милиарда лева. Тогава

ще спрат

социалните разходи

и половината българи ще ритнат камбаната. Това ли искат протестърите?

Който иска по-ниско ДДС за най-необходимите неща, първо трябва да настоява да се увеличат данъците върху най-високите доходи и богатството. Значи като дял от БВП те трябва да се удвоят, от 18.5 да станат 32.4, защото това е нормалното в Европа. Така се става нормална държава.

Както знаем,

у нас социалното неравенство е най-високото в целия ЕС

Коефициентът “Джини”, който измерва неравенството в разполагаемите доходи, през 2017 г. е стигнал 40,2 пункта. Това е рекорд за историята на ЕС. В момента средното за ЕС е едва 30,3. В стара крепост на капитализма като Белгия например е едва 26,0 - чист комунизъм!

Емоцията на протестите е породена именно от тази регресия на обществото. Неравенството причинява изменения в човешката психика и социален гняв още на хормонално ниво. На тази тема препоръчвам великолепната книга “Патология на неравенството” от Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет. Прочетете я и тогава разсъждавайте върху днешните неврози и защо младите хора взеха да подивяват след въвеждането на плоския данък. Да, връзка има.

Може ли данъчната система да укроти и намали неравенството?

Естествено, това е основната й функция! Евростат дава две различни измерения на коефициента “Джини” – преди данъците и след данъците. Преди данъците коефициентът за България е 43,4 пункта, а след данъците и социалните разходи е 40,2. Тоест, намалял е с 3,2. Но средното намаление на неравенството за ЕС след данъците е с около 5 пункта. За Германия е 5,9, за Швеция е 8,5, за Румъния е 5,4. А за нас – само 3,2.

С други думи, българската данъчна система генерира неравенство 2-3 пъти по-бързо, отколкото всички останали страни в Европейския съюз, включително и нашата съседка Румъния. Нищо чудно, че социалният гняв у нас напоследък взе да избухва като коледни пиратки. Гневът на обществото е силно укротен от емиграцията, но неравенството се трупа и трупа, и трупа.

Ако протестиращата тълпа мислеше логически, тя щеше да поиска данъчна система, която сваля коефициента “Джини” преди данъците с поне 8 пункта, за да може в рамките на десетина години да стигнем средните стойности за Европа.

Приблизително такава

е данъчната система

на Швеция

Тя има 4 ставки, като най-високата е 57 процента за доходи над 675 хиляди шведски крони, което е около 66 хиляди евро на година. За един швед това не е кой знае каква заплата. Освен това Швеция има корпоративен данък от 22 на сто и данък върху капитала (дивиденти, лихви) от 30%. В резултат неравенството в доходите преди данъци и след данъци спада от 36,7 на 29 на сто. Затова Швеция е Швеция, а не България.

Така че, ако протестърите искат да живеят като шведи и да намалят данъците върху горивото, хляба, сиренето, те трябва първо да настояват за мощен прогресивен данък върху доходите и корпоративните печалби. Това е лозунгът – прогресивен данък. Защо ли никой не го крещи по площадите?

Защото главите на тълпите бяха промити и напълнени с фекалиите на неолиберализма. В това се включи и ужким лявата партия БСП. Излъгаха ги, че така инвестициите ще се втурнат насам. Е, навършихме 10 години с плосък данък. Къде са инвестициите? Развитието ни е най-бавното в бившия соцлагер. Но елитът ни още декламира утопии.

Днешната данъчна система тика България към феодализма

Модерният капитализъм е продукт на мощни егалитарни фискални корективи, които у нас са напълно демонтирани. Да вземем например САЩ, Меката на капитализма. След 30-40 години на десни неолиберални реформи “американската мечта” залиня, но все пак нещо остана, щом всички бягат натам.

Миналата година Тръмп направи поредните крайно десни данъчни промени и демократите ореваха орталъка. В резултат сега има 7 прогресивни ставки на подоходните данъци, като най-високата е 37 на сто за доходите над 500 хиляди долара годишно. Затова пък данъците върху потреблението са много по-малки, отколкото в Европа. Там няма ДДС, а данък върху продажбите, който в различните щати и градове варира от 0 до 10-12 на сто. Ако демократите вземат властта, веднага ще направят прогресията в облагането още по-стръмна. Има конгресмени, които смятат, че горната ставка трябва да е поне 70 на сто.

Тръмп и републиканците въведоха най-дясната американска данъчна система от близо 100 години, но от нашата гледна точка тя е чист комунизъм. Та ние дори нямаме необлагаем минимум! Спомням си как преди години президентът Плевнелиев посети официално САЩ, даде там протоколното телевизионно интервю и гордо се похвали, че у нас сме въвели 10 на сто плосък данък. Водещият направи отвратена физиономия и изръси: “Ама това не е справедливо!” На Запад това е срамно, но примитивният ни елит се бие в гърдите – “Булгар, булгар! 10 процента плосък данък, евалла и машалла!”

Както пише поетът – “туй, що, глупци, вий не знайте/ позор ли е или слава!”