Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова коментират разчетите за догодина.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова коментират разчетите за догодина. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Парламентът прие как да се харчат 5 млрд. лв. за здраве догодина

Окончателно: лекарят длъжен да изписва най-евтиния медикамент

Мораториумът за откриване на нови лечебни заведения ще действа и през 2019 г.

БСП дава здравния бюджет на Конституционния съд - през него се променили 18 закона

Медицинският одит ще следи и за корупция сред докторите

Лимитите на болниците остават, а здравната каса вече ще решава за лечението в чужбина - както на възрастните пациенти, така и на децата.

Тези промени влизат в сила от Нова година, след като депутатите гласуваха окончателно на второ четене текстовете от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2019 г.

Сред промените, които се въвеждат в сектора през бюджетния закон, е и задължението на лекарите вече да изписват най-евтиното лекарство на принципа разходоефективност.

Новите болници няма да могат да сключват договор със здравната каса, т.е. сегашният мораториум запазва действието си и за следващата година.

Обединяват се агенциите по трансплантации и медицински одит в една обща мегаструктура - медицински надзор.

Здравната вноска остава непроменена.

Приемането на текстовете стана след повече от 6 часа ожесточени спорове до късно вчерта във вторник.

Първата тема, която отключи широк дебат, бе предложението на ДПС, подкрепено от червените депутати, лимитите на болниците да отпаднат. “Това е свръхрегулация, защото е до ниво легло на болния в лечебните заведения”, заяви д-р Хасан Адемов. Той предложи регулацията да се прави на три месеца - ако се види, че за това тримесечие има превишение на обемите на дейността, то надзорът на касата заедно с лекарския съюз да вземе решение за намаляване на цените на превишените клинични пътеки за следващите 3 месеца. “Това може да бъде договорено. И ще видите тогава как няма да се увеличават обемите”, увери Адемов. Лимитите, над които болниците не могат да вземат парите си за извършени дейности, обаче в крайна сметка останаха.

До юни 2019 г. членовете на новата агенция “Медицински надзор” трябва да създадат нови медицински стандарти. После болниците ще имат 6 месеца, т.е. до края на 2019 г., за да приведат дейността си в съответствие с тях. След това медицинският надзор ще има право да проверява дали лечебните заведения отговарят на изискванията. Ако не,

при повторно

несъответствие

ще бъдат

закривани

или част от дейността им ще бъде спирана.

Новата мегаагенция ще контролира още медицинската и финансовата дейност на болниците, ще следи и за наличие и предотвратяване на корупционни практики в тях. Включването на агенцията по трансплантации към нея пък министър Кирил Ананиев обясни с факта, че тя - също като одита, се занимавала с административна и лицензионна дейност.

Окончателно фондът за деца и комисията за лечение в чужбина се закриват и минават под шапката на здравната каса. Тази тема също предизвика бурни спорове в пленарната зала, най-вече заради закриването на обществения съвет към детския фонд. Според опозицията единствено той дава прозрачност за това как се разходват средствата. При липсата му, освен че няма да е ясно за какво и как се харчат парите, съдбата на децата щяла да се решава от финансисти, предупредиха депутати.

Никакви права на

децата няма да

бъдат отменяни,

категоричен бе в отговор министър Кирил Ананиев. Той настоя, че каса дори имала много по-голям капацитет в областта.

“За миналата година те са направили разходи за трансплантации и на големи, и на малки пациенти за 80 млн. лв., докато Фондът за лечение на деца - само 12 млн.”, обясни Ананиев.

Парите ще бъдат осигурени чрез трансфер от бюджета на здравното министерство към НЗОК. “Това гарантира, че

тези пари няма

да отидат за

нищо друго,

те са строго целеви и ще се използват за трансплантация на българските деца”, категоричен бе министърът. В касата ще бъде създаден специален отдел към Дирекция “Европейски въпроси”, който ще поеме дейността на фонда.

Над 5 млрд. лева за здравеопазване залага бюджетът за догодина. От тях здравната каса ще разполага с 4,3 млрд., което е

с 490 млн. лева

повече от

тази година

Най-голямо ще е увеличението в парите за болниците - със 170 млн. лв., или общо близо 2 млрд.

Над 100 млн. лева е заложеното увеличение и при лекарствата, но според разчетите те ще покрият и стари сметки - разходите на касата, които тя ще направи през тази година.

Двойно нарастват и парите за разплащане на задълженията към чужди здравни каси, а именно от 73 млн. лв. за тази на 160 млн. лв. за следващата година.

Единствено лекарският съюз успя да си издейства промяна между 1-о и 2-о четене. Така прехвърлянето на средства между отделните пера в бюджета на касата вече ще става само с разрешение на съсловната организация, а не еднолично от надзора на НЗОК.

Прие се внесеното от ГЕРБ предложение малките болници да имат право на външни специалисти, ако такива няма в района. Във всички останали случаи касата ще заплаща дейност, само ако тя е извършена от лекар на основен трудов договор.

Като “петно върху парламента” определи бюджета на НЗОК червената лидерка Корнелия Нинова. С него се правели основни промени в 18 други закона и по тази причина левицата ще го даде на Конституционния съд.

“Съжалявам, че се опитвате с общи приказки и манипулации да кажете, че имате алтернатива, а не сте внесли едно смислено предложение. Статуквото устройва ли ви?”, отвърна на упреците председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. За първи път в закона се регламентира изграждането на Национална здравна информационна система в сектора и това е приоритет нана управляващите, допълни тя.