Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган

Изявления на президента Реджеп Тайип Ердоган по редица въпроси са сред акцентите на турския печат днес.

Турските издания открояват предупрежденията, които турският президент отправи за пореден път към САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

В информация, озаглавена "Последно предупреждение към САЩ", в. "Стар" цитира Ердоган, който обърна внимание върху решението на САЩ да разположат наблюдателни пунктове в Северна Сирия (край границата с Турция) и изтъкна, че Вашингтон продължава да сътрудничи с терористичната групировка СЗН/ПКК (Сили за защита на народа/Кюрдска работническа партия), предава БТА.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис съобщи миналата седмица, че Вашингтон има намерение да разположи няколко наблюдателни поста в района на сирийско-турската граница, за да се избегне напрежение между Турция и сирийските кюрди, съюзници на международната антиджихадистка коалиция.

Наясно сме с тактиката им (на САЩ) за залъгване, но стига толкова, каза Ердоган.

Анкара е против стратегията на САЩ за въоръжаване на сирийските кюрдски сили в борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Северна Сирия.

Ердоган вчера отправи призив към САЩ да престанат да въоръжават сирийските кюрдски бойци, които представляват заплаха за Турция.

"Стар" информира, че се очаква на 30 ноември или на 1 декември турският държавен глава да се срещне с американския президент Доналд Тръмп и със съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън в рамките на срещата на върха на Г-20 в Аржентина.

Водещите турски вестници тази сутрин поместват на първите си страници 20-те обявени вчера от Ердоган кандидати за кметски постове на големи турски градове за предстоящите на 31 март местни избори.

"Йозхасеки в Анкара, Зейбекджи в Измир" ("Гюнеш", "Акшам"), "Голяма промяна в много окръзи" ("Миллиет"). Това са заглавията по темата на някои от вестниците, които изтъкват, че президентът сменя стратегията си за някои от големите градове в страната.

Ердоган обяви вчера кандидатите за кметове на градовете Афионкарахисар, Анкара, Балъкесир, Бингьол, Чанаккале, Чанкъръ, Чорум, Ескишехир, Хатай, Измир, Караман, Коня, Муш, Сакария, Сивас, Токат, Трабзон, Ушак, Йозгат.

Вестниците извеждат на преден план решението за кандидат-кмет на столицата Анкара да бъде издигнат Мехмет Йозхасеки, който е бивш министър на околната среда и благоустройството.

Бившият министър на икономиката Нихат Зейбекджи бе издигнат за кандидат-кмет на Измир, смятан за крепост на основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

Същевременно в. "Тюркие" отбелязва, че единадесет от кандидатите за кметове на ПСР са сравнително нови имена за турската общественост.