Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Не познавам Тръмп, Ердоган и Путин, които нашият експрезидент нарича “националпопулисти”. Познавам лично унгарския премиер и виждам как направи своята държава една от най-сигурните

Във в. “24 часа” уважаемият президент Росен Плевнелиев даде интервю, в което поставя интересен въпрос: „националпопулистите Тръмп, Ердоган, Путин, Орбан - кой от тях днес е символ на общочовешки ценности и служи като морален компас на обществото". Дали те са мъдри, се пита президентът?

Поставянето в един отбор на тези държавници е много любопитно и претенциозно за коментар. Но за унгарския премиер с удоволствие бих отговорил по простата причина, че имам дом в тази страна от далечната 1971 г., а последните години от живота си прекарах в Будапеща именно по време на “ерата “Орбан”.

Лично го познавам и имам кореспонденция с него от 2012 г.

Ценностите, които Виктор Орбан защитава са: националният суверенитет, националната идентичност, християнството и традиционното семейство, и нещо много важно- живота и здравето на своите граждани. Тази конституционна ценност няма конкуренция.

Днес Унгария е от най-сигурните страни в света, където ислямисти не колят, изнасилват и убиват в това число и малолетни, както в Германия, Франция, Белгия, Испания.

Унгария признава рождество Христово и не забранява коледните празници, които в някои белгийски градове са вече зимни като при комунизма - “Дядо Мраз, вместо Дядо Коледа”, Компасът на Орбан е националният интерес на Унгария - Унгария над всичко. Затова го избират 4 пъти за преми ер, три пъти последователно с 2/3. Без съмнение унгарците по-добре познават Виктор от българите.

Това, което отличава Орбан от европейските лидери, в това число и нашите, е, че е борец за демокрация, а те са наследници на демокрацията, Голям кураж се искаше през 1988 г. да се направи партия за сваляне на комунистическия режим и юни 1989 г. да се обявиш за изгонване на съветските танкове от Унгария- нещо, с което Виктор остава в историята. Тогава интервюираният е член на БКП.

Да видим какво направи Орбан за своя народ в деветата година на управлението си:

1. Пребори се с монополите и, както обеща, намали цените на тока, газа, водата, сметта и други комунални услуги за своите граждани с 25%. За фирмите с 11 %.

2. Принуди чуждестранните банки да предоговорят условията на несправедливи договори с гражданите и спаси 300 хил. семейства от загуба на жилищата след промяна на курса на швейцарския франк. Банките вече около 60% са унгарски и печалбите им не изтичат извън страната.

3. Издигна в култ традиционното семейство между мъж и жена. За 8 г. браковете в страната се увеличиха с 46%.

4. Раждаемостта е приоритет на правителството. Младите семейства , които работят и се осигуряват, се радват на привилегии - 33 хиляди евро подарък при раждане на трето дете и още толкова нисколихвен заем за 25 г.; месечна добавка към заплатата за първо дете 100 евро; 6-годишен платен отпуск за майките; данъчни облекчения за бащите, безплатно хранене на децата в детските градини по 4 пъти на ден, което предстои и за началните училища.

5. Всички над 65-годишни, в това число и граждани на ЕС, ползват безплатен транспорт - градски и междуградски.

6. За 8 години Унгария има 1 милион нови граждани етнически унгарци от съседните страни.

7. Безработицата е 3,6%.

8. Инфлацията е най ниска от 42 години.

9. Инвестициите текат като водопад - освен “Опел” и “Сузуки” при Орбан в страната влезе и “Мерцедес” в Кечкемет, “Ауди”, сега и БМВ. Немските фирми са 6000, американските 1750.

10. Износът за 2017 г. е 105 млрд. евро.

11. Унгария бе поканена на огромния икономически форум в Шанхай, където от Европа бяха само Германия и Англия. Откри се унгарски търговски център на 1600 кв. м. Започва авиолиния Шанхай - Будапеща 4 пъти седмично. Маджарите изнасят за Китай 2 млн. патици годишно. Китай строи влак стрела Будапеща-Белград, откри банка и туристически офис в Будапеща. Започва авиолиния Будапеща-Мумбай, Индия.

12. Унгария стана член на Тюркоезичния икономически съюз и има привилегировани икономически отношения с Турция, Казахстан, Азербайджан, Тюркменистан и Киргистан.

13. Руският пазар е залят с унгарски лекарства и стоки.

14. Икономическият растеж за тази година е 4,6%. Кацналите чуждестранни туристи на летище “Ференц Лист” до септември т.г. са 13 милиона.

15. Будапеща е посиняла от басейни. Предстои изграждане на четири огромни многофункционални болници с най-съвременна техника. Амбицията на премиера е към 2030 г. градът да бъде в топ 5 по привлекателност за живеене, като се има предвид и отличната кухня, страхотните музикални събития и приличните цени на храната, и най-вече сигурността.

16. За изграждане и иновиране на 32 футболни стадиона правителството даде 800 милиона евро. Догодина ще отвори врати новият ст. “Ференц Душкаш” за 68 хиляди души. Тук през 2020 г. ще има четири мача от европейското по футбол, от които един осминафинал. През 2023 г. на него ще се състои откритото световно по лека атлетика, в страната са изградени в 22 града закрити ледени пързалки. В 200 града училищата ще имат плувни басейни. Проведе се най-великото световно по плуване. Затова унгарците са в топ 10 по златни медали на олимпийски игри и това ще продължи.

17. Орбан отказа да се подчини да приема насилствено мигранти по квоти на ЕС. Проведе референдум, резултатът от който е 99% срещу 1%. Три милиона и триста хиляди срещу 50 хиляди за квотите.

18. Унгария е мощен инвеститор във Войводина, Трансилвания и други съседни страни с компактно унгарско население като Словакия.

19. Джендъризмът няма почва в страната. Унгарският премиер има съпруга жена и 5 деца.

20. В новата конституция християнството е основен конституционен принцип.

Уважаемият президент Плевнелиев проявява “храброст”, заявявайки, че ще бъде на барикадата срещу националпопулизма. Може би защото знае, че такава няма да има. Жалко, че не беше на барикадата срещу комунизма на 14 декември 1989 г., а още си стискаше партийната книжка на БКП.

В интервюто, публикувано в “24 часа” в понеделник, Росен Плевнелиев казва: “Призивът на всички националпопулисти днес за “Европа на суверенните нации”, пропагандирана от Путин, Орбан, Льо Пен, Фарадж и много други, по същество е призив за Европа на националните граници и тясно националните интереси, следователно е покана за нестабилност и конфликти”. В пълния текст на интервюто, публикуван на сайта на “24 часа”, бившият президент казва още: Тръмп, Ердоган, Путин, Орбан – кой от тях днес е символ на общочовешки ценности и служи като морален компас на обществото? Във времето на студен мир наблюдаваме много силни лидери, но дали са мъдри?”

Интервюто с Росен Плевнелиев в "24 часа"
Интервюто с Росен Плевнелиев в "24 часа"
Георги Марков и Виктор Орбан през 2001 г. Двамата се срещат на “Нейпстадион” за честването на 100 г. футбол в Унгария.  СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Георги Марков и Виктор Орбан през 2001 г. Двамата се срещат на “Нейпстадион” за честването на 100 г. футбол в Унгария. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ