Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тема, която специално разгледахме на енергийната конференция на Атлантическия съвет бе "странното" явление на българския пазар на горивата, което го характеризира по безспорен начин като доминиран от политическа корупция на най-високо равнище.

В над 84 процента от страните в света дизелът е по евтин от бензина. Таблица, която Васко Начев показа на кръглата маса, илюстрира по безспорен начин това - на практика всички страни в региона и в Източна Европа само в България дизелът е по-скъп от бензина. При това - забележете, във големите вериги, той на практика престана изобщо да спада, заедно с цената на суровия петрол. Докато дизела и бензина - при цени на суровия петрол от 80 долара за барел бяха около 2,50, то днес при цена под 60 долара бензинът е 2,05 /средни/, а дизелът продължава да остава на стратосферни равнища от 2,38 лева за литър.

Ето ви класическо доказателство -

а. за това че контролът върху акцизните складове на практика изключва възможността за внос от съседни страни на евтин дизел и българските потребители са хванати в капан. Вносът на практика е невъзможен. Тоест политиците са осигурили заслон на Лукойл, като са направили невъзможен свободния внос и конкуренцията.

б. Лукойл изцяло доминира пазара и политиците му гарантират възможност да запази свръхпечалбите си от дизел, докато прави политически реверанси. Проблемът е, че консумацията на дизел у нас е масовата - ето какво стана.

Изиграха номера с намалението на цените на бензина, за да стихнат протести, но оставиха свръхвисоките цени на дизела, които да им гарантират в абсолютен размер същите свръхпечалби.

Преди вземаха почти еднакви "премии" от бензина и дизела - между 20-30 стотинки. Сега направиха така, че от бензина вземат по 15, но за сметка на това от дизела вземат 45 стотинки. И пак нетно вземат повече, въпреки протестите.

И никой не пише за това.

Протестите за горивата тепърва предстоят.

За сведение и бензина и дизела трябва да бъдат около 2 лева.

*Коментарът е от фейсбук