Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Матей Боев е в софийския затвор от лятото, а преди това 4 г. лежа в Италия.
Матей Боев е в софийския затвор от лятото, а преди това 4 г. лежа в Италия.

4 години още трябва да лежи кокаиновият крал и братовчед на Гълъбин Боевски. Съдът му отказа свобода предсрочно

43-годишният кокаинов крал Матей Боев поиска да излезе предсрочно на свобода, показа проверка на “24 часа”. Това се случва само 2 месеца след като го върнаха от Италия, за да лежи още 4 г. в Софийския затвор.

Дясната ръка на Брендо е с присъда от 12 г. за участие в международна банда за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. По същото дело босът Евелин Банев получи 20 г., но така и не го намериха. Докато Брендо се издирва от 3 държави, в които е осъден ефективно за трафик на дрога и пране на пари, участниците в бандата му вече имат право на предсрочно освобождаване.

Миналата седмица съдия Мирослава Тодорова от градския съд отказа да уважи молбата на Матей Боев, но той ще обжалва пред апелативния.

“През цялото време в Италия съм работил. Не съм наказван. От май 2017 г. (тогава Боев е в затвора в Милано) не съм се виждал с малките близнаци и дъщеря ми. Тук няма условия за това. Те не знаят, че съм в затвора. Израснаха без мен. Достатъчно ги наказах. От всички притеснения покрай мен баща ми е инвалид. Идва ми на свиждане в количка. Искам да изляза, за да помогна на семейството си, защото страдат”, казва Матей Боев пред съда. Прокурорът обаче цитира заключенията на администрацията към затвора и на полицая, който работи с лишените от свобода, според които Боев не трябва да бъде освобождаван. За краткото време на престоя му там нямало как да се направят изводи дали заслужава да го пуснат. Оценката на риска да извърши ново престъпление на свобода е средна. Зад решетките работи и участва в спортни и културни дейности, има 3 награди.

Евелин Банев се издирва, за да лежи 20 г. по делото “Кокаинови крале”.
Евелин Банев се издирва, за да лежи 20 г. по делото “Кокаинови крале”.
Бандата на Брендо за трафик на кокаин беше разбита през 2012 г. в международна операция. Той е арестуван на Черноморието. Тогава стана ясно, че пръв негов помощник е Матей Боев. Според разследването той е наемал корабите, които возят дрогата от Южна Америка към Европа. Дотогава Матей Боев е съдружник с братовчед сиГълъбин Боевски във фитнес клуб и търговия с хранителни добавки. Отделно има транспортна фирма. Родителите му са земеделски стопани в Кнежа.

По думите му пред съдия Тодорова през 2012 г. той е бил в Германия. Когато научил, че го издирват, се предал сам. Бил е кмет зад решетките и дори се срещал със зам.-министъра на правосъдието, който отговаря за затворите. Тогава полицаите прибрали съпругата му Милена за разпит. След това го екстрадираха в Италия, за да го съдят, както и Брендо. Евелин Банев обаче беше освободен, защото имаше висящо дело в България за пране на пари. Матей Боев и останалите българи в групата останаха в италианския арест и дочакаха присъдите си. После един по един пуснаха молби да си дойдат у нас, където могат да искат условно предсрочно освобождаване. Матей Боев има тази възможност, защото е излежал повече от половината от присъдата си. Предсрочното освобождаване на бандити стана актуално миналата година, когато двама от бандата на Наглите бяха пуснати от първата инстанция, но втората отказа да уважи молбите им. Оттогава едва 10% от затворниците успяват да се преборят за по-кратък престой зад решетките.