Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Площта на концесионния договор за ски зоната над Банско е сбъркана още в договора, подписан през 2001 г., и това е въпрос, който много трудно можем да разрешим. Но по увеличението на концесионното възнаграждение имаме готовност да почнем преговори и очаквам това да се случи скоро - веднага след като Министерският съвет ме упълномощи да водя такива преговори, заяви в петък министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Така той отговори на съобщението на главната прокуратура, че след проверка, възложена от главния прокурор Сотир Цацаров, той е разпоредил писмено на кабинета да измени концесионния договор с “Юлен” АД, като увеличи концесионното възнаграждение и приведе площта на концесията в съответствие с договора. Цацаров е изпратил в петък писмо до премиера с искане на отговор за предприетите действия.

“Още на 18 юни премиерът Бойко Борисов ми препрати първото писмо на главния прокурор и ние на оперативно заседание на кабинета на 8 август го обсъждахме. Проведох срещи с представители на концесионера за увеличаване на възнаграждението, което плащат на държавата, и само очаквам Министерският съвет да ме упълномощи, за да почна официално преговори с тях”, каза Димов.

Възнаграждението, което сега “Юлен” АД плаща, е около 300 хил. лв. годишно и няма връзка с площта на концесията. Определя се по формула и зависи от брутните приходи от ски зоната. С колко би могло да се увеличи, Димов не пожела да се ангажира, защото е въпрос на преговори.

Другото искане на главния прокурор - за привеждане на площта на зоната в съответствие с описаното в договора, според екоминистъра било почти неизпълнима задача. Причината е, че в договора, подписан през 2001 г. от тогавашния екоминистър Долорес Арсенова, са посочени в един и същ член три различни по големина площи: 95 ха, други 818 ха, които са очертани от териториално-устройствения план на Банско, и трета площ от 1075 ха, чиито граници са съвсем различни.

“Вече 17 години никой не знае точно с каква площ е концесионната територия. Трябва да намерим начин да определим кое точно от трите е концесионната територия, но втората и третата площ са в пъти по-големи от записаните 85 ха. Абсурдно е да кажем, че концесията може да се разпростре на такива огромни площи, но така е записано в договора”, каза Димов.

Според шефа на дирекция “Защитени територии” в МОСВ Мирослав Калугеров последните измервания са показали, че в момента “Юлен” АД ползва към 165 ха за ски зоната над Банско.