Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Волен Сидеров СНИМКА: Архив
Волен Сидеров СНИМКА: Архив

"Атака" жертва себе си, за да има сега най-малко депутати, но спасихме да има управление на България." Това заяви лидерът на "Атака" и шеф на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров пред журналисти в парламента по-рано днес.

"Не знам дали си давате сметка, че моето желание да направим патриотичното обединение доведе до това да има управляваща коалиция. Този принос не може да бъде заличен със сюжета патриотите нещо се карат. Да не забравяме, че ако не бях настоявал, ако не бях го направил, нямаше да има управляваща коалиция", категоричен бе той. Сидеров обяви, че не се притеснява от връщането на Сименов в парламента и напомни, че "Атака" вече е влизала четири пъти самостоятелно на избори в Народното събрание.

"НФСБ и ВМРО не знам в какъв формат биха се явили и дали щяха да имат група. Може би щяха, но нямаше да имаше тази управляваща коалиция", каза Сидеров.

"Предложих известно време поне да няма вицепремиер, но предложението ми не беше прието", допълни още той. И обясни, че е критикувал Симеонов като част от управлението, а не като стар познат от гимназията. Така според него погледът се насочвал към управлението, където се случвали важните неща.

Запитан дали сега Симеонов е заел неговото място на депутатската банка, Сидеров заяви: Кое наричате моето място? Моето място историята ще го определи.

Нека въпросът за намаляването на партийните субсидии да се обмисли разумно. Този въпрос има различни страни. Ако не получават пари за дейността си партиите, как ще се финансират? Има държави, които и този въпрос са го решили. Примерно спонсорство, частни лица или фирми, коментира още той.

"Трябва да се питаме дали това ожесточение срещу партиите е добро. Партиите са същността на парламентарната демокрация. Другото какво е – тоталитаризъм, абсолютна монархия", допълни атакистът. Според него презиеднтската република също е вариант, който би могъл да се обсъди.

"Президент-премиер - водят се битки, които не са полезни. Ако президентът може да има изпълнителната власт, да. Някой се притесняват ,че това е концентрация на власт, обаче пък дали за България е по-добрият вариант. Не знам, ама айде да седнем да го обсъждаме. Гледам по студията политолози обсъждат сега Сидеров - Симеонов, хайде да обсъждаме това, каква система. Ако трябва да променяме Конституцията, в каква посока?", допълни той.

"Никога в никакъв формат не е ставало въпрос да водя листи – интересуваме устойчивостта на управляващата коалиция. Единственият въпрос, който съм поставял е ще бъдем ли заедно на изборите. Това е логичен въпрос. Той ме интересува наистина, защото без нашия общ успех с ГЕРБ, който да бъде по-добър от този на БСП и ДПС, отиваме на предсрочни избори. Мисля, че това всяко дете от 1 до 4 клас го разбира. Това ме интересува единствено като загриженост за устойчивостта на управляващата коалиция. Никога не съм поставял въпроса да водя листи или да ходя в Брюксел", подчерта Сидеров. И обясни, че не е подкрепил изборът на Марияна Николова за вицепремиер, защото имал лични причини - не знаел на какво е способна тя. Не мислел и че е задължително да се подписва под внасянето на кандидатурата й. Неговите депутати пък не влезли в зала, защото те така решили. "Те не са кукли на конци, те така са решили", отсече Сидеров.