Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екип на чешкия тв и интернет канал Seznam.cz откри в жилището на майка му в Женева издирвания в продължение на две години от полицията син на чешкия премиер Андрей Бабиш. 35-годишният швейцарски гражданин твърди, че е бил закаран насила в Крим от партньори на баща си.

Бившият пилот Андрей Бабиш-младши изчезна безследно, когато се очакваше да дава показания по дело за изграждане с европейски средства на курортния комплекс "Щъркелово гнездо", в което фигурират той и баща му. Комплексът е част от холдинга Agrofert Babis Sr., но за да получи пари от ЕС като малко и средно предприятие, проектното дружество било временно извадено от компанията майка.

Синът на Бабиш твърди пред журналистите от Seznam, че наистина е подписал документи за проекта, но не си спомня какви, пише швейцарският вестник Tages-Anzeiger.

Премиерът Андрей Бабиш, от своя страна, заяви, че

синът му страда

от психично разстройство,

приема силно действащи лекарства и трябва да бъде под постоянно наблюдение. "Никой не е отвличал сина ми, той напусна Чехия доброволно. Полицията го потвърди", написа премиерът във фейсбук. Според него 39-годишната му дъщеря Адриана Бобекова пък страдала от биполярно разстройство.

Психическото състояние на децата на младите беше оправдание да не дават показания, но следователи се съмняват в това, пише сайтът на чешкото радио radio.cz. Медиите припомнят, че синът на премиера има лиценз за пилот от гражданската авиация. След публикацията с интервюто на Бабиш-младши чешкият главен прокурор съобщи, че

ще започне проверка на новоявилите

се факти

В началото на ноември журналистите Сабина Склонкова и Иржи Кубик от Seznam съобщиха, че са открили премиерския син в Швейцария. Младежът изглеждал несигурен, дори уплашен, когато отворил вратата на жилището.

В интервю за чешкото радио журналистката Сабина Склонкова твърди, че синът на премиера не създава впечатление на психично нестабилен човек, а на "уплашен до смърт". Според репортерката той не е престъпник, а жертва.

Синът на премиера разказал, че е изпратил имейл до чешката полиция за принудителния си престой в Крим през 2017 г., но тя не направила нищо. Разговорът с Андрей Бабиш-младши е заснет със скрита камера, без той да знае.

Насила отведен на почивка в Крим,

Бабиш-младши обяснява пред репортерите, че поради конфликт с полицията преди години е отишъл при психиатъра Дита Протопопова в Националния институт по психични заболявания.

Тя му е съставила епикриза за психично заболяване

Днес синът твърди, че не знае за съществуването на този документ.

Интересен факт е, че Протопопова е назначена за консултант по здравеопазване във времето, когато Бабиш е министър на финансите. Тя се кандидатира и в изборите от листите на движение АНО, ръководено от Андрей Бабиш. В момента се е оттеглила от поста си в администрацията.

Психиатър Протопопова предложила на Андрей Бабиш-младши

да избира между

два варианта

- да остане в психиатричната клиника или да замине с мъжа й "в дълъг отпуск" на Изток. Така руснакът емигрант и управител на холдинга на баща му "Агроферт" Петър Протопопов го завел в Крим, за да го скрие. Ако откажел да замине, щял да бъде изпратен отново в психиатрична болница.

Идеята за Крим не идвала от баща му, а от съпруга на психиатъра Протопопова. "Той се възползва от факта, че баща ми искаше да изчезна. Когато бях вече в Украйна, ми каза: "Ще направим всичко възможно, за да ви затворим", споделя младият мъж.

В електронна кореспонденция със Сабина Склонкова Андрей Бабиш-младши пише, че Протопопов го е държал в Крим дълго време в апартаменти под наем, първо в Севастопол и след това в Ялта. "Той също ме държеше в Москва. Заведе ме в анексирания Крим с руска виза в паспорта – казал Андрей на журналистката. След това се върнахме в Европа. Бях в Словакия и избягах с автобус до Швейцария."

Чешкият премиер Андрей Бабиш първоначално твърдеше, че по време на получаването на субсидии от ЕС в размер на 50 милиона крони (около 2 милиона евро)

"Щъркелово гнездо" е в ръцете на адвокати,

а след това, че собственици на комплекса са децата от първия му брак и втората жена на брат му Моника.

Компанията “Ферма Щъркелово гнездо”, известна по-рано като ZZN AGRO Pelhrimov, от края на 2007 г. до началото на 2008 г. е част от холдинга "Агроферт" на Андрей Бабиш. През декември 2007 г. тя се превръща в акционерно дружество ZZN Pelhrimov, за което според следователи няма обективни бизнес причини.

Но позволява да се скрие истинският й собственик и да получава европейски пари. След няколко години, през които усвоява субсидията, дружеството отново става част от "Агроферт".

След публикуването на резултатите от разследването на Seznam осем опозиционни партии, които имат 92 места в чешкия парламент, предложиха да се гласува

недоверие към правителството на Андрей Бабиш

Председателят на партията на социалдемократите, Ян Гамачек, министър на вътрешните работи в коалиционния кабинет, заяви, че не може да прогнозира бъдещето на коалицията с движението АНО, антиемигрантска и евроскептична партия, чийто лидер е министър-председателят.

Депутатите от опозицията призовават Бабиш да напусне поста на премиер, докато приключи разследването по случая "Щъркелово гнездо". След разкритията на сина чехи излязоха по улиците на Прага, за да искат оставката на Бабиш.

64-годишният милиардер е премиер от 2017 г. Според него всичко "е част от сценарий", за да го изгонят от политиката.