Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оправданият бизнесмен Георги Кирчев влиза в съдебната зала с адвокатката си Ина Лулчева.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Оправданият бизнесмен Георги Кирчев влиза в съдебната зала с адвокатката си Ина Лулчева. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Отговорност преди прокуратурата и съда носят други институции. Да помислим и за тях

Оправдателните присъди по делото “Алабин” са възмутителни, но закономерни. Така е винаги, когато има замесени хора с много пари и близки контакти с властта. Освен това разследването и съдебният процес в България са толкова бавни и формализирани, че

и Чикатило ще

напусне залата

като ангел

небесен

Има някаква зловеща символика в този случай. През 2006 г. сградата убиец погреба Деница и Петрина след фрапиращо бездействие на няколко институции извън съдебната система. Само на стотина метра от нея е КТБ, която рухна през 2014-а и загроби милиарди на граждани, фирми и държавни институции. Интересното е, че парите за покупката на рухналата сграда на “Алабин” са кредит от рухналата КТБ. Фирмата “Хрисома” на оправдания бизнесмен Георги Кирчев тегли кредита през 2004 г. и още не е върнат. И до днес дружеството е под запор заради дълга. Георги Кирчев е близък с бившия премиер Иван Костов, после и с други управленци. Съпругата на Кирчев е дарител на “Бъдеще за България” на Елена Костова. Вече е ясно, че членове на семейството на Иван Костов са имали депозити с преференциални лихви в КТБ, а фирма на дъщеря му е била консултант на едно от дружествата в орбитата на КТБ.

Дали делото КТБ ще рухне като делото Алабин, скоро няма да разберем. Безумие е да се чете обвинителен акт от над 11 хиляди страници, преди процесът да започне. На 11-ата година от инцидента с рухналата сграда основният свидетел Николай Александров забрави, че Георги Кирчев лично му наредил да събарят носещите колони на сградата. Ами доста време е. Човек остарява, хваща го амнезията,

някой го

заплашва,

плаща му

или нещо друго. И делото рухва като сградата.

Присъдата за смъртта на Деница и Петрина дойде на 12-ата година след инцидента. Дано възмездието по КТБ да е по-скоро, но едва ли.

Няма спор, че съдебната система е бавна и противоречива, както справедливо отбелязват докладите на Европейската комисия. Но в случаите “Алабин” и КТБ има много други институции, които са бездействали, за да се случи престъпление. Строителен надзор, институт за паметниците на културата, ДНСК, МВР, община, кой ли не. От самото начало е било ясно, че сградата не е ценна, а мястото, на което ще се строи нещо голямо. Както в много други случаи. В КТБ е същото. Всички са спали - БНБ, ДАНС, Комисия за финансов надзор, министерства и много други.

Случаят е показателен и съвсем не е изключение. След седмица никой няма да го помни освен майките на Деница и Петрина. Нови доказателства няма как да има. Освен свидетелят, на когото се крепи обвинението да получи проблясък и отново да си спомни, че Кирчев му е наредил да събаря колоните. Но едва ли.

Сега е лесно да плюем прокуратурата и съда, че няма виновни за нелепата смърт на двете млади жени. Наказани магистрати по делото “Алабин” няма. Значи са действали по закон. Същият закон, който позволява едно разследване да се точи 10 г., да се прекратява, да започва отново, съдът да го връща и така 12 г. Истината е, че институциите не са си свършили работата още преди сградата да рухне. Корупцията в тях, поне към 2006 г., е била в размери не по-малки от тези в съдебната система. Неслучайно от Брюксел настояват за политици в затвора. Защото те отговарят за тези институции и ако ги нямаше корупцията и безхаберието в тях, сградата едва ли щеше да рухне.

Анализът е от "24 часа"