Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият президент Росен Плевнелиев пред БНР: Не е време за избори

Много е важно протестите да бъдат чути доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин. Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността, каза Росен Плевнелиев.

Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и техните идеия реализирани по един правов, а не хаотичен начин.

Правя паралел с протестите през 2013 г. Тогава аз бях може би едно от главните действащи лица като държавен глава. Тогава протестите бяха по-масови, в много повече градове и с подобни тези - за високи цени на горивата, на тока, срещу енергийните монополи... Тогава като държавен глава аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентството и те дойдоха. Организирах дебат, на който поканих и протестиращите, и непротестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка ситуация, в която се намираше държавата.

Президентът изигра своята роля на обединител - и на тези, които протестират, и на тези, които не протестират. В крайна сметка по един демократичен начин ние минахме през труден период - народът се успокои, имаше легитимни избори и нашата демократична държавност продължи да се развива. А голямото ми притеснение днес е, че държавният глава не прави нищо подобно.

Той е една от демократичните институции в държавата ни, които са призвани да дадат решение така, както аз го направих. Държавният глава прави точно обратното, т.е. той се дистанцира от институциите на демократичната държавност, по-скоро подбужда протестите, отколкото да помага за тяхното демократично решаване, каза Росен Плевнелиев.

По отношение на тези протести в момента държавният глава е пасивен. Той не използва нито една от възможностите, които конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите на българската държава да преминат през този момент така, както аз го правих. Държавният глава играе ролята на класически популист. Апелирам той да се възползва от това, което конституцията му е дала, и ако трябва, да се поучи от примера, който аз дадох два пъти. На един държавен глава не му прилича да играе популистки, подчерта Плевнелиев.

България има едно успешно председателство на ЕС - целият свят дойде да ни го каже, а единственият, който го оплю, е президентът Радев. Нима му отива на българския президент да принизява едно голямо постижение на българската държавност? По същия начин - Договора за приятелство с Македония - историческо постижение. Кой е единственият, който го оплю и го принизи - президентът Радев и Корнелия Нинова.

Това правителство има какво да свърши и според мен това е най-голямата битка сега. Тя е геополитическа - правителството е дало курс за влизане в Еврозоната, за отпадане на механизма за контрол и за влизане в Шенген. ЕК казва: Ако продължавате по този начин, догодина вие ще постигнете влизане в чакалнята, отпадане на механизма, а след това и влизане в Шенген. И вместо да се обедини този елит на България и да постигне тази стратегическа цел, ние започваме чисто по балкански да се клатим.

Правителството в много отношения изгуби посока, коалицията е базирана не толкова на ценности, а на чисто прагматичен подход. “Обединените патриоти” не са “патриоти”, а “националисти”. Вицепремиерът Валери Симеонов категорично трябва да подаде оставка като акт на морал, на ценности и на демократична култура, смята Плевнелиев.

Колкото и Корнелия Нинова да се опитва да играе на върха на възможностите си, тя тотално трансформира БСП в една антиевропейска националпопулистка партия, която също е далеч от ценностите, добави Росен Плевнелиев.

Правителството е длъжно да продължи напред, не е време за избори. До една година може да получим много големи победи в областта на европейската интеграция на България.

Считам, че президентът Радев е много силен в патриотичното говорене - има много хубави речи от сърце, които аз харесвам много. Като обективен човек съм готов да му стисна ръката и да го поздравя за това, каза Росен Плевнелиев.