Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

153 души с хепатит А в София. 144 от тях деца и подрастващи. Данните са предоставени от Министерството на здравеопазването и обхващат периода от 5 юли до 5 ноември. Случаи има в над 20 столични училища и детски градини.

От РЗИ София уточняват: "При всички заболели е налице характерна клинична симптоматика и всички болни са лекувани в болнични условия. Спрямо контактните от домашните огнища и колективите са предприети необходимите противоепидемични мерки. За контактни се приемат лицата, които имат тесен и продължителен контакт със заболелите. Контактните лица не са източник на зараза." По данни на здравната инспекция епидемичен взрив е регистриран във "Факултета". В район "Красна поляна" е имало случаи в 75 СУ, 28 СУ, 57 СУ, 123 СУ, 135 СУ, 92 СУ, Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии, както и в 126 детска градина - филиал "Феникс", Демоцентър "Мир" и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Баба Тонка" и "Райна Княгиня". В район "Възраждане" са регистрирани болни в 67 СУ, 136 СУ и в Професионалната гимназия по текстил и кожни изделия. В район "Овча Купел" - в 66 СУ и 149 СУ. В район "Илинден" заболяването е било открито в 113 СУ и в детска градина номер 51. В район "Подуяне" - в 24 СУ и в 94 ОУ. В район "Слатина" засегнати са регистрирани в детска градина номер 62. В район "Люлин" - в 37 СУ, 103 ОУ, 96 СУ. В район "Сердика" заболели от хепатит А е имало в 48 ОУ, а в район "Младост" - в 81 ОУ. Родители сигнализираха до медиите и за случай на заразен преподавател в 54 СУ. Става дума за учителка на втори клас, която е приета в инфекциозна болница. От училищното ръководство увериха, че личните лекари на контактните деца вече са уведомени.

Все пак от Министерството на здравеопазването уточняват, че епидемия в страната няма и че са взети мерки за дезинфекция в училищата и детските градини. 

 В много страни здравните власти настояват за поставяне на ваксина против болестта. В България тя не е част от задължителния имунизационен календар и не се поема от Здравната каса. По принцип се поставят две дози, като втората трябва да е поне шест месеца след първата. Прилага се с инжекция в рамото при възрастни, а при малките деца – в бедрото. Това не е "жива" ваксина и се смята, че няма странични ефекти освен слаба болка в ръката, където е поставена. Възможно е да се появят главоболие, загуба на апетит, леко повишена температура или умора, които отшумяват в рамките на ден или два. Противопоказана е за хората с доказана алергия към някоя от съставките. Смята се, че е необходим поне месец за изграждане на антитела.

Според специалисти ваксината дава имунитет за над десет години напред, като след изтичане на този период не се препоръчва веднага поставяне на нова имунизация, а провеждане на тест за наличие на антитела. При епидемии се провеждат имунизации на пациентите в риск. От Столичната регионална здравна инспекция съобщават, че са получени 500 детски дози ваксина срещу хепатит А, които се предоставят на личните лекари за обхващане на контактните лица по местоживеене.

От инспекцията уточняват: "В допълнение към наблюдението и изследването на контактните лица се предприе и профилактична имунизация с хепатит А ваксина. Ваксината е препоръчителна и не е включена в имунизационния календар на страната. Осигурена е от Столична община с цел ограничаване на епидемичната ситуация в засегнатия район. Ваксината са предоставя от Столична РЗИ за обхващане на контактните лица от общопрактикуващите лекари по тяхна преценка. Не се предлага на всички лекари, а само на тези, които имат такива пациенти. Контактните лица се определят при епидемиологичното проучване на всеки случай."