Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оркестър открива елхата пред Капитолия във Вашингтон.
Оркестър открива елхата пред Капитолия във Вашингтон.

 

 

Къде по света ще грейне най-красивата и голяма елха. Този въпрос е един от най-важните в дните преди Коледа, защото всяка столица се стреми да покаже, че може да организира най-грандиозното коледно парти.
Коледната елха е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Преди Коледа дървото се отсича, внася в дома и украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства. В отделни случаи се украсяват големи улични дървета на стратегически места, без да бъдат отсичани. В последно време в надпреварата за най-голямо и красиво дърво се включиха и изкуствените. Такава е металната елха в Рио де Жанейро, както и тази в Мексико.
Природата е пожалена и по отношение на енергията, която е необходима за запалване на милиардите коледни лампички по света. В Лондон светлинките се палят от целувката на влюбени, а в Москва са използвани специални нанотехнологии. Токио, естествено, не остава назад и запали коледното дръвче в токийския аквариум с помощта на

електрическа змиорка

Най-красивите дървета по принцип се палят от градоначалниците, но има и изключения. Естествено, най-голямото е в столицата на САЩ - Вашингтон. Там американският президент Барак Обама запали светлините на основната коледна елха в страната, която се намира пред Белия дом. Традицията е започната през 1923 г. от президента Калвин Кулидж. 12-метровата елха бе озарена от светлините на 81 000 разноцветни лампички. Според информация на Белия дом общата дължина на светещите гирлянди е около 7 километра, като всеки ден те ще изразходват електроенергия за 1800 долара. Обама не пропусна да пожелае на американците весело изкарване на коледните празници.
Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината - 21 декември. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значителните части от

празничния обред

Постепенно украсите на елхата стават по-богати; коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.
Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна украса за елхите са и ангелчетата, топките в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният.


Любопитно:
- В Швеция елхата се украсява от бащата. Никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците.
- Вместо елха виетнамците пък украсяват клоните на прасковата.
- В страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.
- Напоследък в Китай стана много модно да се ходи на църква по Коледа. Макар че по-голямата част от китайците не са християни, те с интерес слушат на китайски език празничните коледни литургии в католическите храмове.


Мексико и Бразилия спорят за най-голямата

Нормално е най-големите мегаполиси в света да си премерят и коледните елхи. Тази година състезанието е между Рио де Жанейро и Мексико сити. Столиците на Бразилия и Мексико ще трябва да докажат, че имат най-високата, и най-обемистата и най-пищно украсената елха в целия свят.
В Мексико сити са заложили на изкуствено дърво, разположено на булеварда "Пасео де ла Реформа". То е 112 метра и е украсено със стотици играчки с внушителни размери, както и с гирлянд с 8 млн. разноцветни лампички. Диаметърът на елхата е 40 метра, а общото й тегло - 330 тона. За празниците ще се организират редица развлекателни събития, ще бъде инсталирана и изкуствена ледена пързалка недалеч от елхата. Очаква се Мексико сити да привлече около 3 млн. местни и чуждестранни туристи по време на празниците.
От 15 години Рио де Жанейро е на първо място в Книгата за рекорди Гинес за най-голямо коледно дърво. Неговите 2,9 милиона малки лампички осветяват 85-метровото дърво, което по традиция бе издигнато на Родриго де Фрейтас Лейк в Рио де Жанейро. Бразилия отново се бори за първо място в Книгата за рекорди Гинес за най-голямо коледно дърво в света, но Мексико сити явно се опитва да отнеме това първенство, използвайки за издигането на своята елха бразилски работници.
Звездата в Ню Йорк е "Сваровски"
Главната коледна елха в САЩ както винаги е инсталирана на площада пред центъра "Рокфелер" в Ню Йорк. Тя е украсена с гирлянди и светещи лампички, а на върха й е поставена огромна кристална звезда с диаметър 2,7 метра. Тази звезда е създадена специално за елхата на площада пред центъра "Рокфелер" в Манхатън от австрийската фирма "Сваровски", състои се от 2500 кристални плочки и тежи 250 кг.
Тя е висока 22,5 метра и тежи около 12 тона. Норвежката елха бе доставена с камион в мегаполиса от градчето Махопак, щата Ню Йорк. Дървото е било отгледано от нюйоркския пожарникар Питър Ектън и съпругата му Стефани. Традиционният коледен сезон в САЩ започва в деня, когато се запалват светлините на въпросната елха. Тази година тържествената церемония, свързана със запалването на лампичките на елхата, се състоя на 30 ноември.
Златни бутилки коняк за украса в Лондон
Англичаните винаги са били особено ексцентрични. И тази година те не правят изключение. В лондонския "Ковънт Гардън" можете да видите 15-метрова коледна елха, украсена с 50 000 светещи лампички, които светват от енергията на една целувка. Коледното дръвче блести в хиляди цветни светлинки. Влюбените двойки застават под едно клонче, целуват се и то веднага светва. Дървото има специална инсталация, наречена "Целувката", създадена по проект на Paul Cocksedge Studio. Под елхата има специално електронно табло, показващо броя на целувките и надпис Merry KissMas. Всяка целувка означава пари за спонсорите на мероприятието, които събират средства за благотворителност.
Друго коледно дърво в Лондон е не по-малко популярно. То е декорирано с 24 каратови златни бутилки, пълни с коняк, и то от възможно най-скъпата марка - Louis XIII, Grand-Champagne Cognac. Общата бройка на миниатюрните шишенца, ръчна изработка, е 200. Те са направени от 24-каратово злато, а коледната елха се оценява на над 55 000 долара. Хотелът, в който е разположена, търсил ослепително дърво за празниците.

1100 м гирлянд в Москва

Московската елха, която винаги е била една от най-пищните и красивите, тази година е разработена с изцяло нови технологии. В Кремъл дръвчето ще е украсено със светещ гирлянд, изработен с помощта на нанотехнологии.
Цялата територия на Кремъл ще бъде украсена с гирлянди, дълги около 7 км. Използването на иновации ще позволи да се направят значителни икономии на ток. 100-годишната елха, висока 30 м, ще бъде отсечена на 16-17 декември в Клински район на Подмосковието. По случая ще бъдат организирани специални тържества и лично губернаторът на Московска област ще й издаде "пътен лист".
Елхата ще пристигне в Москва на 18-19 декември, а на 24 тя ще бъде "пременена" в пълния си блясък за празниците. За украсата на новогодишната елха ще бъдат използвани светодиодни лампи. Гирляндът, дълъг 1100 м, ще свети с 3300 сини, бели и червени светодиоди - като цвета на руския трикольор. Купени са 400 нови играчки - топки и камбанки, както и чисто нова Витлеемска звезда с размер 1,5 на 1,2 м., като всички играчки са руско производство. Елхата ще влезе тържествено през Спаската врата на Кремъл, която по принцип е затворена за движение.

2000 лампички в Рим

Римската коледна елха по традиция е на площад "Свети Петър". Светлините на 23-метрова коледна елха бяха включени от младо момиче в традиционно тиролско облекло. Елхата е украсена с гирлянди и 2000 лампички. Запалването на светлините бе съпроводено от песни на немски, италиански и ладино - древния език на Вал Бадия, долина в Южен Тирол, където е отсечена коледната елха.
На площада в реални размери е пресъздадена и сцената на Рождество, която ще бъде открита на Бъдни вечер. Папа Бенедикт Шестнайсети поздрави поклонници от Вал Бадия и заяви, че елхата е "изразителен символ" на Коледа, защото "с вечнозелените си листа напомня за живота, който никога не умира". Началото на традицията да се украсява елха за Коледа във Ватикана бе поставено от папа Йоан Павел Втори. Всяка година папата получава като подарък коледна елха от различни области и страни. Миналата година коледното дърво бе доставено от Калабрия, а през 2005 г. бе подарък от Австрия.

В Прага я избраха по интернет

Популярният чешки певец Карел Гот запали тази година коледната елха в Прага на Староместкия площад. 20-метровата елха бе доставена от град Зайчев. Тази година кметството и организаторите на коледния панаир подходиха нестандартно към избора на елхата. Те обявиха конкурс за най-красива елха, като кандидатите трябваше да изпратят снимки на елхата по интернет. Организаторите поставиха едно условие - да име лесен достъп до елхата за техниката, която да я среже и транспортира до Прага. Победителка в конкурса стана Даниела Матякова от Зайчев, изпратила снимка на елха, която се намира в градината до дома й. "Дървото е почти на 80 години. Искахме да го срежем, но решихме да му дадем шанс и да участва в конкурса. И го спечелихме", радостно разказва Матякова. Тя получи и награда от 10 000 крони (600 долара). На Староместкия площад бе открит и международен фестивал на коледната музика с участието та 40 колектива от 13 страни в Европа и от Сингапур.
Екозахранване на светлинките в Токио
В морския аквариум южно от Токио коледните украси са вече налице, блещукащи и празнични. Въпреки че дървото в лобито на аквариума изглежда съвсем традиционно като форма и украса, то е необикновено - електроенергията, която осигурява неговото празнично осветление, идва от един много нетрадиционен източник - електрическа змиорка, съобщава GreenTech. Всеки път, когато змиорката се движи, тялото й генерира 800 вата електроенергия. Два алуминиеви електрода в аквариума на змиорката улавят тази енергия и я изпращат по жицата до близката елха. Директорът на аквариума смята, че повече змиорки биха могли да захранват още по-голямо дърво, макар че не е ясно дали точно змиорките са най-добрият енергийно ефективен алтернативен източник на електроенергия. Освен това змиорките обикновено живеят в тъмнина, така че е спорно дали наличието на святкащата елха ще им се хареса и как точно ще се отрази на здравето им.

Огромна елха пред молитвен дом в Бейрут.
Огромна елха пред молитвен дом в Бейрут.
Светещите топки в Ирландия.
Светещите топки в Ирландия.
В Прага елхата откри Карел Гот.
В Прага елхата откри Карел Гот.
В Токио също правят коледни украси.
В Токио също правят коледни украси.