Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отровни са всички части на растението, открито в спрения от продажба спанак

Сухота в устата, разширяване на зениците, сърцебиене, възбуда и халюцинации. Това са симптомите на отравяне с растението татаул. Листа от него бяха открити примесени с пакетирания спанак, който вече бе изтеглен от магазините.

При първи признаци веднага да се търси спешна помощ, категорични са медиците. До момента се знае за 4-ма души, яли заразен спанак в София. Те са били приети в “Пирогов”. След 48 часа лечение и наблюдение са изписани без опасност за живота и здравето им.

За халюцинации и нарушение в зрението разказват и други потърпевши в други части на страната. 

“Картината на отравянето с татул се овладява сравнително лесно от токсиколозите. То протича без последствия за здравето на пациентите в бъдеще”, обясни пред “24 часа” доц. Маргарита Гешева, началник на токсикологията в спешната болница и национален консултант по клинична токсикология.

В дългогодишната си практика тя не е имала много тежки или фатални случаи при отравяне с татул или растения, съдържащи същия алкалоид. Но предупреждава, че всички части на растението са отровни и трябва много внимателно да се гледа листо по листо, преди да се консумира спанакът. Освен това съвсем малки количества татул могат да предизвикат отравяне, казва доц. Гешева.

1700 кг спанак е изтеглен от търговската мрежа, обявиха от областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Производителят е от село Златитрап.

Още на 5 ноември, когато до БАБХ е подаден първият сигнал за спанак с татул, е наложена възбраната за продажба.

Татулът расте в полето, познава се и по шиповете

Листата са по-едри, по-тъмни и остри

ДОЦ. МАРГАРИТА ГЕШЕВА
ДОЦ. МАРГАРИТА ГЕШЕВА
Татулът е храстовидно растение от семейство картофови. Разпространено е по цял свят, обикновено в полски райони. Листата са зелени или лилави, големи и остри накрая, имат и шипове. Цъфти с едри цветове във форма на тромпет, които са от бели до лилави. Плодовете са зелени, колкото орехи, вътре имат черни семена. Всички части на растението имат неприятен мирис и са силно отровни. Съдържащите се в тях алкалоиди водят до халюцинации, но влиянието при всеки е индивидуално. Датуринът, извлечен от татул, се използва в лекарство за астматици.