Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г. Красимир Каракачанов е в партията от самото й създаване и първо е неин секретар. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с личното си оръжие, ако е вярно?

В същото време мастодонтът от 1989 г. СДС съществува вече почти само като регистрация в Софийския градски съд, а познатото още от соца БЗНС и подразделенията му отдавна не са политически актуални.

Подкрепата за наследниците на Съюза на македонските културно-просветни дружества в Царство България идва от няколко места. От една страна, името ВМРО се асоциира с легендарната организация на Ванче Михайлов и историческите борби от началото на ХХ век. От друга - политиката на днешната партия винаги е била патриотично насочена, което винаги е било печеливша тактика. Така привлича не само избиратели, но и дарители.

От трета, това е единствената формация в България, която

получи от реституцията огромна сграда

в центъра на София като наследница на Съюза на македонските културно-просветни дружества в Царство България. Това е огромно предимство на партията пред останалите, които са под наем в държавни имоти и нямат право да ги преотдават, за да печелят. А ВМРО не подлежи на контрол какви пари получава.

Според източници на "168 часа" тя е пуснала поне 30 фирми в офисите на ул. "Пиротска" 5. В момента цената на рентата в този район върви по 21 лв. на кв. м. Нещо повече - сградата на Македонския културен дом е паметник на културата от национално значение, което се отразява и върху наемите.

Построяването й е струвало 17 млн. лв. през 30-те години на XX век. Средствата са дарени от активисти на македонската емиграция в София.

Съюзът на македонските културно-просветни дружества е възстановен в края на 1989 г. Преименува се на ВМРО и добавя политическите си цели като партия още в края на 1990 г. Тя има своята роля и при признаването на Македония като отделна държава през 1992 г. от правителството на Филип Димитров. България е първата страна, която подкрепя официално югозападната си съседка.

Най-високият пост, разбира се, е в последната година и половина, когато лидерът на партията Красимир Каракачанов стана вицепремиер в третото правителство на Бойко Борисов.

Бил е кандидат за президент два пъти - през 2011 г. и през 2016 г., когато получава

солидна подкрепа от близо 15 процента

от гласувалите

Преди това обвинената в незаконна схема за продажба на български паспорти формация успява да влезе чрез коалиции в парламента, в общинските съвети из страната и в Европарламента. Днешният министър на отбраната е бил кандидат за президент през 2011 г., както и четири пъти депутат - в 38-ото, 40-ото, 43-тото и 44-тото Народно събрание. Бившият общински съветник в София Ангел Джамбазки е представител на България в Брюксел вече четвърта година.

Присъствието на всеки депутат в Народното събрание и евродепутат в Европарламента

носи партийна субсидия

освен престиж и възможности за политическо влияние. Първите й участници в законодателното тяло са Евгени Еков и Анатолий Величков, които влизат в сградата с надпис "Съединението прави силата" през 1994 г.

В какви коалиционни формати ВМРО печелеше места и кой е най-големият й пробив преди вицепремиерското място н Каракачанов, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Коментара ()

Вашият коментар