Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През юни цигани нападнаха жандармеристи и в Ботевград, отново заради силна музика.
През юни цигани нападнаха жандармеристи и в Ботевград, отново заради силна музика.

35-годишен бандит от село Врачеш

с две обвинения след мелето

Агресивна тълпа от 30 цигани е нападнала двама жандармеристи в ботевградското с. Врачеш, съобщават от МВР. Униформените получили сигнал за силна музика в събота около 22,30 ч. Изпратен е екип от двама жандармеристи, които пазят Ботевград след бягството на Владимир Пелов и убийството му през юни. Когато пристигнали на адреса във Врачеш, те поискали личната карта на един от обитателите - 35-годишен мъж. Той отказал да се подчини и дори блъснал единия от полицаите, който паднал на земята. Тогава жандармеристите извадили белезници. Преди да го закопчаят обаче, от околните къщи излязла тълпа от над 30 души. Част от тях - агресивни и пияни. Те се опитали да попречат на служителите на МВР да арестуват мургавия им събрат, от чийто имот звучала силната музика. Напрежението ескалирало с всяка секунда. Тогава двамата жандармеристи се принудили да стрелят във въздуха с гумен патрон и разпръснали тълпата с лютив спрей. Когато напрежението утихнало агресивният мъж бил закопчан и отведен в районното управление в Ботевград. Повдигнати са му две обвинения - за

неподчинение на

полицейски орган

и за едро

хулиганство

Бабаитът е криминално проявен за кражби. Ще остане три дни в ареста с постановление на прокурор, а след това съдът ще реши дали да го остави на топло за постоянно. От Криминална полиция веднага започнали да издирват останалите участници в среднощния конфликт. За часове били задържани още 11 души, а по-късно са освободени, след като са дали показания. Това е поредното нападение от роми над полицейски служители в последните месеци. (Виж карето.)

Проблемът със силната музика от ул. “Оборище” в село Врачеш не е от вчера. В общинската администрация сигналите за нарушаване на нощната тишина зачестяват все повече, особено през лятото. Жителите на Врачеш дори са организирали подписка срещу терора, която е внесена в община Ботевград.

На ул. “Оборище” в селото живеят над 200 роми като броят им в последните години се увеличава. Много от обитателите на постройки там нямат адресна регистрация и са преселници от други села и градове.

Циганите във Врачеш масово се настанявали на общински, частни и земеделски имоти, където вдигали постройки. Вече има организация за заснемане на имотите, на които са се самонастанили ромите, за да плащат наем и да могат да сключат договори с ЧЕЗ за ползването на ток.

Всеки ден цигани обиждат, замерят и нападат униформени

“Това е ежедневие за служителите на реда”, коментира в неделя вътрешният министър Младен Маринов.

Само преди седмица 5-има полицаи пострадаха в Мъглиж. Униформените се опитали да спрат състезание с каруци. При ареста на един от нарушителите тълпа започва да мята камъни по патрулките. Ден преди това цигани затварят пътя Казанлък - Черганово, отново за състезание с каруци. Полицаите се намесват и отново ги напада тълпа. Един от тях е ухапан. Униформените стрелят във въздуха, за да овладеят ситуацията. На 21 октомври полицаи влизат в кв. “Надежда” в Сливен отново по сигнал за силна музика. Посрещнати са със залпове от камъни и псувни. Едва успяват да усмирят мургавите агресори. На 2 август цигани си спретват меле по време на сватба в кв. “Изток” в Пазарджик. Пристига патрул на полицията, който е нападнат и от двете страни в конфликта. На 23 юни в Ботевград отново имаше ексцесии с цигани заради силна музика от бл. 15. Бяха задържани 7 души, които блъскат, замерят и обиждат полицаите, които пристигат да въведат ред.