Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Милков разговаря с премиера на Израел във Варна.
Георги Милков разговаря с премиера на Израел във Варна.

С Бойко Борисов имаме чудесно приятелство, ние сме двамата БиБи

- Нека уточним още в началото, това е третата ви среща с премиера Борисов само в рамките на последната година, нали така?

- Това е третата ми среща само в рамките на четири месеца.

- Очевидно двамата ви свързва прекрасна дружба, но какво се крие зад това, г-н премиер?

- Ние сме двамата БиБи.

- Чували сме това. Израелският Биби и българският ББ.

- Срещнах за първи път Бойко Борисов още когато бях в опозиция и между нас се получи едно наистина чудесно приятелство, което се разви дори в повече от приятелство и се превърна в естествена връзка между България и Израел. Между нашите две страни, знаете, има този важен човешки мост - българските евреи, които са една прекрасна общност, точно каквито са и отношенията ни.

Ние ценим

това наше

десетилетно

приятелство Знаете, че неотдавна открихме нов паметник на българите, спасили своите евреи. На тези, които са лягали на железопътните релси, за да предотвратят депортирането на евреите към лагерите на смъртта. А днес освен всичко друго имаме и много общи интереси. Много, много, наистина.

- Назовете някои от тях.

- Първото, за което се сещам, са 200 хиляди израелци, които посещават България всяка година. И тази бройка ще става все по-голяма. Гарантирам ви това. Защото, когато се върна, ще разкажа навсякъде за вашата прекрасна страна и всички красоти, които съм видял тук. Тук се крие невероятен потенциал! Второто нещо, което бих посочил, са интересите ни в икономиката и инвестициите. Смятаме, че в бъдеще икономиката ще се промени драматично. Това ще е икономика, базирана на знанието и науката. Вече се случва в Израел. Имаме бум на иновации, 8000 стартъп компании във всички области. Като започнете от земеделието, където всяко отделно растение получава своето количество вода и торове, и свършите с това, което се случва в областта на биг дата и изкуствения интелект. Ако говорим за транспорт, в Израел имаме автономни превозни средства и страната ни се превърна в голяма сила в този нов вид транспортна индустрия. За да стигнем накрая до дигиталното здравеопазване, чрез което хората живеят повече, човешкият живот се удължава. Виждате

в колко много

неща можем да

си бъдем

взаимно полезни Комбинацията от израелски технологии и партньорството с български индустрии и технологии може да засили това сътрудничество. Както и в киберсигурността и в областта на сигурността въобще, където България и Израел си взаимодействат по изключителен начин. Продължаваме разговорите и за съвместни дейности във военното производство и разработването на специално оборудване. Можем да издигнем нашите връзки на още по-високо ниво, така че да спечелят и гражданите на България, и народът на Израел. Това са неща, които с моя приятел - премиерът Борисов, ще продължим да дискутираме.

- Във Варна имате възможност да говорите не само с него, но и с премиерите на Румъния и Гърция и президента на Сърбия.

- Точно така. Аз бях удостоен с честта да бъда първият чужд лидер, поканен за участие в този формат, за което съм благодарен на премиера Борисов и останалите лидери, които ме поканиха да се присъединя към тяхната среща. Това е чест не само за мен, но го смятам и за чест към Израел. Има регионални въпроси, които можем да дискутираме, а също така и двустранни теми, които да обсъдим, стремейки се да направим това изключително приятелство още по-силно. Всичко това ще е добре за хората, защото ще отвори нови възможности за повече работни места, както и ще генерира повече сигурност. Ще направи храната на хората по-добра, водата им по-чиста, а животът им по-добър и сигурен.

- По този начин ли темата за свързаността на Балканите привлича вниманието ви - чрез търсене на нови възможности за инвестиции и сътрудничество?

- В Сърбия и Румъния, също както у вас, информационните технологии силно се развиват. От тази област идват работните места на бъдещето. Има голям потенциал и в енергетиката. Между България, Гърция и Израел ще стане дума за газовите връзки в Източното Средиземноморие. Това е много сериозен проект. Заедно имаме много общи интереси. Но нека не забравяме също така, че ние споделяме и общи ценности, които бяха нападнати от радикалния ислям. Без значение дали е радикалният сунитски ислям в лицето на “Даеш”, или радикалният шиитски ислям в лицето на Иран. Не е тайна, че Иран стои зад редица екстремистки действия в Израел, Ливан и Сирия, но

наскоро открихме

и ирански

дейности, които

целяха атаки

в Европа,

които ние предотвратихме. Успяхме да спрем тези действия на европейска земя, както предотвратихме и десетки нападения от “Даеш” на европейска земя. Израелското разузнаване се грижи за сигурността не само на Израел, но помага за опазването на живота и на европейските граждани. Помните, че и тук, в България, имаше терористична атака. Това ни свързва. Те ни атакуват, защото ние сме цивилизовани държави, които те искат да унищожат. Затова трябва да работим заедно, да стоим рамо до рамо в тази борба срещу тероризма и войнстващия ислям, за да се защитим от тях.

- Гледах кадрите от изненадващата ви визита в Султаната Оман, нещо наистина впечатляващо. В същото време вашата министърка на спорта бе в Обединените арабски емирства. Видяхме я да плаче под звуците на Хатиква - израелския химн, звучащ на арабска земя. Това първите стъпки към нови събития в региона ли са? Как си представяте новия Близък изток?

- Регионът определено се променя, и то по един драматичен начин. И това се случва по-специално поради факта, че повечето от арабските страни разбират, че те самите са се превърнали в мишена на радикалния ислям и особено от страна на Иран. И в същото време те са престанали да разглеждат Израел като враг, а напротив - вече ни виждат като необходим съюзник.

- Значи играта ще се промени.

- Всичко ще се промени, то вече се променя реално. Това мое посещение в Оман е показателно за процесите, които се развиват в региона. И то се видя, но има и такива неща, които не се виждат, защото мога да ви уверя, че под повърхността има много други контакти. И макар да остават скрити, тези контакти са толкова интензивни и с толкова много страни, че можем да говорим за постепенно нормализиране на отношенията ни с всички тези държави, с които споделяме общи интереси срещу общата заплаха.

- Виждали ли сте плана на президента Тръмп за Палестина? Или въобще няма Палестина в този план?

- Предпочитам да изчакам президента Тръмп да представи този свой план.

- Ще се опитате ли, докато сте във Варна с лидерите на четирите балкански страни, да ги убедите да преместят посолствата си от Тел Авив в Йерусалим по примера на САЩ?

- Можете да бъдете абсолютно сигурен, че ще го направя!

- А смятате ли, че ще успеете?

- Това е казус, по който работим последователно. Президентът Тръмп направи нещо велико, защото Йерусалим е наша столица от 3000 години - още от времето на цар Давид, там е седалището на правителството на Израел и това никога няма да се промени! Затова той направи нещо много важно, премествайки посолството, още една страна направи същото и очаквам и още страни да го направят. Надявам се ако не всички страни на света, то поне тези, с които имаме дипломатически отношения, да преместят посолствата си в Йерусалим.

- Вярвате ли, че България ще го направи?

- Евентуално да, очаквам България да премести посолството си.

- Е, можем само да се надяваме, но при всички положения срещата във Варна е удобен терен, на който може да пробвате да убедите всяка страна поотделно и всички заедно да го направят.

- Вярвам в нещо, което е много логично и в съгласие с историята и здравия разум. Затова оценявам факта, че премиерът Борисов реши България да има почетно консулство в Йерусалим. И това е една много добра първа стъпка.

Нетаняху управлява Израел 13 години

Бенямин Нетаняху е израелски премиер за четвърти мандат и дългогодишен лидер на дясната партия “Ликуд”. За последен път е преизбран през 2015 г. Управлявал е страната общо 13 години досега, което го нарежда на второ място сред израелските премиери.

Израелците го наричат галено Биби. Роден е на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив. Присъединява се към израелската армия през 1967 г. Като член на спецчастите през 1972 г. участва в драматичната операция по освобождаване на отвлечен от палестински терористи самолет на летището в Тел Авив.

След военната служба заминава за САЩ, където завършва архитектура и бизнес администрация в престижния Масачузетски технологичен институт. През 1984-1988 г. е посланик на Израел в ООН. Става първият кандидат за премиер на партия “Ликуд”, като на изборите през 1996 г. побеждава Шимон Перес.

През 1999 г. Нетаняху излиза от политиката, за да се върне отново през 2002 г. като министър на външните работи и след това на финансите. При втория си мандат като премиер през 2009 г. формира кабинет на националното единство и зове за демилитаризирана палестинска държава, която признава Израел.

През 2017 г. израелският премиер попада в съдебна сага, като е разследван по обвинения за злоупотреби и корупция. Нетаняху обаче отрича категорично всички обвинения.

Въпреки проблемите Биби е по-обичан от всякога. Солидната подкрепа за него се основава на сигурността - най-важното за израелците. Сред големите му политически победи са тласването на САЩ да изоставят иранската сделка и да преместят посолството си в Йерусалим.

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху