Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров участва в националната среща на съдебните медици в Пловдив. Снимка: Евгени Цветков
Сотир Цацаров участва в националната среща на съдебните медици в Пловдив. Снимка: Евгени Цветков

Турският съд е разрешил екстрадиция на Митьо Очите

Разследването срещу Николай и Евгения Баневи ще се разширява. Стартовата точка е източването на приватизираното и фалирано от тях "Полимери"-Девня. На действията на обвинението няма да се ограничат само да това. Анализът на документите продължава и утре колегите от специализираната прокуратура ще изнесат подробности.

Това обява главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му на този етап е започнало досъдебно производство срещу Баневи, които бяха арестувани във Франция. Те са подвени за данъчни престъпления, присвоявания и пране на пари.

"Казвам отправна точка е "Полимери", защото тук се очаква в резултат на извършените интензивни действия параметърът по разследването да се разшири и да обхване доста по-голяма икономическа дейност на Баневи", допълни Цацаров. Снощи е продължило претърсване и изземане на документи от техните офиси.

На въпрос на "24 часа" вярно ли е, че чрез фиктивни апорти Баневи са източили "Полимери", Цацаров заяви, че предпочита на този въпрос да отговорят колегите му от спецпрокуратурата.

"Към този момент е издадена европейска заповед за арест. Задържането е реализирано, и предстои процедура пред френския съд да бъдат екстрадирани. Тамошният съд би следвало да реши дали ще допусне изпълнението на европейската заповед за арест. Лицата, спрямо които е издадена тази заповед, имат възможност в това производство да заявят желание за незабавно изпълнение. Нещата оттук насетне са в ръцете на френското правосъдие до предаването им на българските власти", каза Цацаров.

Според него различна, но подобна е и процедурата, която се развива пред турски съд с Митьо Очите. Там екстрадиционната процедура на ниво съд е изпълнена и се очаква решение на изпълнителната власт, за да може да се осъществи окончателното му предаване.

"Продължава издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви, което е в ръцете на френските власти. Това, което трябва да е направено, ние сме го свършили", допълни обвинител номер едно.