Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около неговата фигура в конституцията има тюрлюгювеч

Какви са плюсовете и минусите на президентската република и заслужава ли си да променяме модела на управление?

В понеделник студенти питаха президента Румен Радев дали е дошло времето за президентска република. Държавният глава отговори, че това зависи от гражданите.

Вчера публикувахме мнението на политолога Димитър Ганев, днес вижте позициите на социолога Юрий Асланов и историка проф. Драгомир Драганов - той бе депутат в парламента, който прие конституцията.

Откровено казано, писна ми от политически аналфабети. Едни твърдят, че сме парламентарна република, други реват, че искаме президентска република. Нито първото е вярно, нито второто е възможно.

Какво означава парламентарна република? Че имаме парламент ли? Ами ние го имахме и преди 10 ноември 1989 г. Даже тогава, в интерес на истината, бяхме повече президентска република, в смисъл на Живков като председател на Държавния съвет, отколкото парламентарна.

В конституцията от 1991 г. в чл. 1 ясно е записано, че ние сме република с парламентарно управление, а не парламентарна република. Разликата е малка, но много съществена.

Според новата конституция в този тип република парламентът не само избира, но и контролира изпълнителната власт. А не както е сега - премиерска република.

Какво е

президентска

република?

Такава има

само в САЩ

Вярно, напоследък “слиза надолу” към Латинска Америка, но това си е американски модел на управление.

В този тип републики президентът съчетава представителната и изпълнителната власт, тоест - хем е държавен глава, хем - министър-председател.

Третият тип е република с президентско управление. Такава има във Франция, отчасти във Финландия, Полша и Португалия. Но там президентът наистина има много силно увеличени правомощия, включително и да ръководи заседанията на министерския съвет.

Бих посъветвал нашите политици да прочетат поне книгата на Морис Дюверже за полупрезидентския режим или на бившия съветник на д-р Желю Желев Франсоа Фризон-Рош, за да видят разликите между президентска република и република с полупрезидентски режим.

Разбира се, това у нас е невъзможно да се случи - република с полупрезиденТски режим, или президенска република - без промяна на член 1 в конституцията.

Само че тук има един малък, но не много приятен момент. През 2003 г. с прословутото си решение №3 конституционният съд фактически блокира подобни промени и ги прехвърли само и единствено на Велико народно събрание. А такова на този етап е чисто и просто невъзможно.

А факт е, че в конституцията около фигурата на президента има един тюрлюгювеч - той хем е пряко избран, хем има ограничени правомощия. Затова президентът у нас е като английската кралица - царува, но не управлява.