Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия Ваня Горанова пусна Петков срещу гаранция от 3000 лв.  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Съдия Ваня Горанова пусна Петков срещу гаранция от 3000 лв. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Първият му лейтенант Кико заявил, че Светослав Петков не е бил с него по време на престъплението

Множествена склероза, обясненията на обвиняемия Георги Воденичаров-Кико и чистото съдебно минало мотивираха съда да пусне от ареста Светослав Петков-Лъвицата. Той е обвинен, че е откраднал беемве заедно с Кико, но приятелят му казал, че Петков не е бил с него.

Лъвицата бе издирван месец, след като според обвинението избягал от местопрестъплението. В съдебната зала се разбра, че мъжът с 16 криминални регистрации, но нито една осъдителна присъда не е знаел, че го издирват. Той бил на лечение в няколко болници и при различни специалнисти. Петков минал през онкологично изследване, правили му магнитно резонансна томография и се оказало, че страда от множествена склероза.

Въпреки диагнозата от множествена склероза Лъвицата играе футбол 2 пъти седмично на изкуствените игрища в столичния кв. “Симеоново”. Ходи на фитнес поне по 4 пъти седмично в известна зала на околовръстното в София, твърдят приятелите му.

“Никой гражданин не е длъжен да знае, че полицията го издирва, а здравето е най-важно”, обърна се адвокатката му Теодора Димчева към съда. Тя изтъкна, че в краденото беемве няма следи от Петков. Според обвинението колата е отворена от Кико, а Петков я е привел в движение, преди Воденичаров да я подкара. Той обаче се блъсна в 3 коли на полицията и го заловиха на място, а Петков тръгнал с работния им джип. Той бил със сменени номера, а при бягството Лъвицата се блъснал в друга патрулка, но слязъл пеша и успял да избяга. Той обаче ударил главата си в предпазителя на еърбега, а по него останала кръв. ДНК експертиза потвърдила, че е на Петков, твърдят разследващи.

Макар в крадената кола да няма негови отпечатъци, по ключа, с който е запалена, има. Полицията направила следствен експеримент с ключа, след като заловила Кико с крадената кола. Първоначално не успели да отворят беемве-то. По обаче човек от фирмата вносител на БМВ им обяснил, че Кико е използвал специалните си умения и е изключил тока на автомобила. След като подали ток, ключът запалил колата, чиято стойност е над 60 хил. лв.

Районната съдийка Ваня Горанова прие, че Петков не е знаел, че го издирват. От думите ѝ се разбра, че Лъвицата е бил на местопрестъплението. “Полицаите са го гонили, но не са имали отличителни знаци, а само са подали светлинен сигнал”, каза тя и му определи гаранция от 3000 лв. Тя посочи, че адресът на Петков е известен, а мъжът има документи за болестите си. Нямало и опасност да извърши друго престъпление, тъй като е неосъждан.

Срещу Лъвицата

обаче има

2 висящи дела

И при двете полицаи го гонят, докато той е в краден джип. В нощта срещу 5 май 2015 г. полицай, който работи в сектора за автокражби, вижда Петков в джип, паркиран пред дома му. Криминалистът паркирал колата си до блок 111 на ул. “Шарл Шампо” в София. Младежът се прибирал с приятелката си, но веднага познал Петков. Без да губи време, съзнавайки, че този път го е заловил на местопрестъплението, полицаят директно попитал “Ей, Лъв, този джип открадна ли го?”. 

СВЕТОСЛАВ ПЕТКОВ
СВЕТОСЛАВ ПЕТКОВ

39-годишният тогава Петков видимо се притеснил. Знаейки, че има само едно спасение, натиснал газта и отпрашил. Криминалистът го последвал и започнала луда гонка по бул. “Тодор Каблешков”. 

Междувременно полицаят казал на приятелката си да запише номера. Обадил се в МВР и опасенията му се потвърдили. Джипът бил обявен за откраднат от Кирил Николов преди дни. Мъжът разказал, че го паркирал вечерта на 3 май на бул. “Витоша” и на сутринта не го намерил.

На пресечката на “Каблешков” и “Луи Айер” полицаят видял патрул на 4-о РУ, обяснил на колегите си накъде е отпрашил Лъвицата и се върнал да изпрати приятелката си.

Двамата полицаи следвали инструкциите на колегата си и след няколко минути настигнали Лъвицата. Подали му светлинен сигнал да спре, но това

амбицирало

Петков и той

ускорил

Минал по бул. “Костенски водопад”, а оттам по “Хенрих Ибсен”, преди да успее да се откъсне от преследвачите си, пише в обвинителния акт.

Няколко дни след бясната гонка полицаи отиват в дома на Петков, за да му връчат призовка. Намират обаче майка му, която казва, че синът й е в чужбина.

След като се връща, Петков доброволно отива в районното. Категоричен е, че няма нищо общо с джипа. Обяснява, че по време на бясната гонка е бил във Варна. Имал резервация в местен хотел и това можело да се провери.

Хотелът е на майката на Лора Александрова, приятелката на Кико. От мястото твърдят, че пазят записите от камерите 5 дни, а Петков се е предал на 6-ия. След месец са обрани и се оказва, че видеата се съхраняват 2 седмици.

Затова при последния случай полицаите проверили още в деня след кражбата хотела, а Петков нямал регистрация там. В неофициален разговор той опитал да посочи, че е бил там, но бързо разбрал, че номерът няма да мине.

По другото дело е обвинен, че с краден джип бяга от патрул на 6-о РУ. Петков зарязва колата и пеша успява да се укрие. В джипа са открити негови отпечатъци.

И двата процеса се гледат в Софийския районен съд. Петков изпусна заседание на второто дело, което бе насрочено за ден след кражбата на беемвето. Той извадил лист от психиатър, че е с криза. Лекарят неофициално признал, че го е издал дистанционно.

Петков е подозиран, че миналата година откраднал джип на молдовец в София и го оставил на паркинг, за да му мине карантината. Криминалисти го намерили и паркирали пред 4-о РУ, а сутринта колата била задигната и оттам. Смята се, че зад волана е бил Кико, но двамата нямат обвинения за случая.

Смяташе се, че Лъвицата е крал коли за бандата за отвличания Наглите. Той е бил близък с Даниел Димитров-Данчо Релето от групата. Това обаче не е доказано и няма дело.

Прякорът му идва от любимата му анимация

Светослав Петков носи прякора Лъвицата от детските си години. Като малък той се прехласвал по анимацията за лъвицата Елза.

Той гледал филмчетата на видеокасети и ги показвал на всичките си приятели. Толкова се запалил по тях, че почнал да ходи в столичния зоопарк и да седи по цял ден само пред клетката на лъвицата. Прякорът му останал и до днес.

Мъжът има син, описват го като перфектния баща. Гледа момчето му да не е лишено от нищо, но не позволява да го разглезят. Живее на семейни начала с жена на име Мария, която не е попадала в светлините на медийните прожектори. Петков е известен чистник, в дома му всичко е подредено. 

Джипът на Лъвицата, паркиран пред любимата му фитнес зала.  СНИМКА: ДИМИТЪР МАРТИНОВ
Джипът на Лъвицата, паркиран пред любимата му фитнес зала. СНИМКА: ДИМИТЪР МАРТИНОВ

С Кико са перфектният тандем. Докато Петков е тих и пресметлив, Кико е импулсивен и избухлив. “И двамата са мъжкари”, признават обаче полицаи.

Петков живее в огромна къща с двор от над 400 кв. м и кара луксозен мерцедес. Полицаи искат от Комисията “Антикорупция” да проверят тандема, който има общ бизнес.