Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

24 кг канабис и 10 кг амфетамини са иззети от улични дилъри при акции в София от началото на годината

Успехите ни бързо се забравят, неуспехите се помнят дълго

Откакто съм директор, в София не е имало толкова жестоко убийство

с изнасилване, както е случаят в Русе

Проверяваме всеки сигнал във фейсбук страницата на СДВР, казва директорът на столичната полиция ст. комисар Ивайло Иванов в интервю за "24 часа"

- Ст. комисар Иванов, статистиката за първите 6 месеца на 2018 показва, че в 6-о РУ, където са богатите квартали, са регистрирани повече престъпления, а на територията на традиционно тежкото 3-о има по-малко. Защо е така?

- Няма тежко и леко районно управление. Всяко има своята специфика. Да, има повече регистрирани престъпления на територията на 6-о районно. Там са големите пътни артерии, изходите на София, елитните квартали. Това означава по-богати домове и по-заможни хора, което привлича престъпниците. Лица от криминалния контингент, които са натрупали пари, също се пренесоха в тези квартали.

- Колко от извършителите на престъпления не са с адресна регистрация в София?

- В столицата всеки ден идват много хора. Някои търсят работа, други вършат престъпления и вечерта си заминават. Бившият главен секретар, сега министър, разпореди постоянен обмен на информация за движението на криминалния контингент между областните дирекции и СДВР. Благодарение на това ги залавяме. Но ако и колегите от другите населени места нямат информация, че определени хора се занимават с престъпления, няма как бързо да се стигне до тях. Сега работим по подобен случай с Областната дирекция във Велико Търново за извършено престъпление на територията на София.

- Районът на Женския пазар в София беше известен като средище на престъпност.

- Така беше. Но там предприехме мерки. Знаете, имаше ремонт. Миналата година със Столичната община открихме приемна. Има постоянно полицейско присъствие в района на пазара. Последно през лятото получихме сигнал за група от хора, които употребяват алкохол и наркотици, но след няколко операции вече всичко е спокойно.

- Отдавна не сте залавяли големи групи нелегални бежанци.

- Залавяме, но го няма този бум, който беше преди години. Заслуга има не само МВР, но и оградата по граница, мерките от съседни държави. В СДВР има сектор, който работи по нелегалната миграция в сътрудничество с националната полиция, ГДБОП и граничната полиция.

- За сметка на това постоянно задържате наркоразпространители, макар и с малки количества. Колко са те от началото на годината?

- Противодействаме на уличното разпространение. С организираните престъпни групи се занимава ГДБОП.

Нашите резултати

са много добри

и цифрите

го показват

От началото на годината имаме заловени 24 кг канабис, над 1 кг кокаин, 10 кг амфетамини, прекурсори за производство на синтетична дрога - 58 л, и много други. Това е един от приоритетите ми като ръководител. Залавяме дилъри и дрога, но и предпазваме младите хора. Повечето приемат пушенето на марихуана за нещо нормално, както обикновена цигара. Не мислят за последствията. Когато започнат да употребяват наркотици, после извършват и други престъпления, за да си набавят пари за тях.

- Съдебната практика показва, че сключват споразумения с условни присъди и пак са на улицата.

- Който веднъж е започнал да продава наркотици, трудно се отказва. Там се генерира сериозен финансов ресурс. Повечето от дилърите са и хора, които употребяват. Разпространявайки дрога, си набавят дози и за себе си.

- Продължава ли надграждането на системата за видеонаблюдение в столицата?

- Камерите в системата на СДВР и Столична община са над 3 хил. По време на европредседателството беше интегрирана. Винаги даваме становища, че трябва да се надгражда. Това е превантивна мярка. Колкото и безскрупулни да са престъпниците, те се съобразяват къде е видеонаблюдението. Помага и за разследване на престъпления. Дори да не е заснето самото престъпление, записите ни ориентират в ситуацията. Камерата е безпристрастна. При нея няма субективизъм. Центърът на София и основните пътни артерии са покрити от камери. Освен това има много частни обекти, които също предоставят записите от камерите си.

- Достатъчно ли са служителите на столичната полиция за 2 млн. души в София?

- Няма ръководител, който да каже, че съставът е достатъчен. Особено в София натоварването е много голямо. Тук са всички институции, криминалният контингент, има голяма концентрация на население.

Стремим се

да се справяме

с наличния състав

Идват и млади хора. Има незаети щатове и текучество. Сега се провеждат конкурси за назначаване на полицаи. За съжаление, полицейската професия не е толкова атрактивна както преди. Успехите ни бързо се забравят, а неуспехите се помнят дълго, за съжаление.

- Вече всеки протестира за нещо. На футболно дерби или на протест пращате повече хора?

- Зависи. Може да има протест от 10 хил. души, който се охранява от 100 полицаи, както и футболно дерби с 1000 зрители и там да се пратят 500 служители. За всяко мероприятие правим предварителен анализ какво може да се очаква. Тогава се разпределят силите. Зависи от заряда и напрежението, което може да се създаде.

- Статистиката за полугодието показва, че 10% от разкритите извършители на престъпления в София са непълнолетни. Тревожи ли ви това?

- Няма как да не ме тревожи. Младите хора са бъдещето на страната. Тук проблемът не е само в МВР. Нашата задача е превенция и разкриване на престъпленията, но

образованието

и семейството

също са важни

Правим всичко по силите си да намалим този процент. Има постановление на Министерския съвет, с което няколко институции, сред които и МВР, работят по връщане на децата в училище. Това ще даде полжителен резултат.

- Убийството на Виктория Маринова в Русе стана повод за политическо говорене. Откакто сте директор, имало ли е подобен случай?

- За 1,5 г., откакто съм директор, не е имало такова жестоко убийство с изнасилване. Разкрихме убийствата на Виола и Елена. Но тежки престъпления стават навсякъде по света. Ето, в Ню Йорк имаше пресконференция по повод на това, че за първи път от четвърт век насам нямат стрелба или убийство през уикенда. Иначе за убийствата на Петър Христов и Иво Стаменов имаше опити за политическо говорене. Те още не са разкрити, но работата по случаите продължава. За нас няма значение как политиците и медиите ще ги интерпретират. Всяко убийство е тежко - дали е възрастна жена, дали е след скандал между съпрузи, или бизнесмен. Работи се еднакво усърдно по всяко едно.

- Хората подават ли повече сигнали за престъпления, или намаляват?

- Постоянно се получават сигнали с развитието на новите технологии. Проверяваме всеки един от тях, включително и тези, които не звучат достоверно. СДВР е пионер с фейсбук страницата си. Там общуваме с гражданите и получаваме сигнали и работим по тях. А на хората, които отказват да ни информират, защото нямат доверие в институциите, искам да кажа, че като си затраят, ние няма как да положим усилия и да разкрием извършителя. И същият този извършител ще продължи да върши престъпления. Нека хората да подават сигнали, ние от работа не се плашим.

CV

* Роден на 25 февруари 1977 г. в Луковит

* Полицай от 1999 г.

* 2001 г. се дипломира по специалността “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” във ВИПОНД-МВР

* През 2010 г. завършва магистърска степен по право в ЮЗУ “Неофит Рилски”

* Заемал длъжности те командир в “Полицейски сили за охрана”, началник-група в отдел “Специализирани полицейски сили” в СДВР, заместник-директор на РДГП “Аерогари”, директор на РДГП “Драгоман”

* Завършил специализиран курс в Международната правоприлагаща академия ILEA през 2015 г. в Унгария и през 2017 г. в САЩ

* От 11 май 2017 г. е назначен на длъжност директор на СДВР